Den otevřených dveří

Každoroční kolotoč vybírání vysokých škol, hledání informací, podávání přihlášek, příprav, přijímaček, oslav a zklamání je opět v plném proudu. Co nevidět je totiž únor a každý, koho se výše zmíněná problematika týká, musí do konce února sundat rukavičky a hodit je na přede dveře tolika fakultám, s kolika se chce v červnu utkat.
 
V posledních dvou týdnech měl student zajímající se o studium na lékařské fakultě plné ruce práce. Začala sezóna „dnů otevřených dveří“. Dveře na 2. lékařskou fakultu se otevřely v Motole v sobotu 14. 1. 2012.
 
Naše fakulta se pravidelně těší velkému zájmu uchazečů, a proto to v sobotu vypadalo ve velké posluchárně jako na vyprodaném koncertu Rolling Stones.
Role hlavního vypravěče a provaděče se ujal proděkan pro studium teoretických a preklinických oborů profesor Kodet. Jelikož proděkan pro bakalářské obory docent Pavel Kolář byl v den Dne otevřených dveří mimo republiku, přivítal své uchazeče prostřednictvím krátkého video vstupu. Pan děkan, docent Hrušák, pak podal odpověď na nejdůležitější otázku: „Proč si vybrat právě naši fakultu?“
 
Jen pro zajímavost, na 2. LF v současné době studuje 1085 mediků, 198 zahraničních studentů, 125 studentů oboru fyzioterapie, 101 studentů dalších bakalářských oborů, 371 doktorandů. Více než 80 % studentů dokončí studium. Oporou těmto studentům je pak 914 zaměstnanců fakulty. Teoretická výuka probíhá v nově otevřené budově teoretických ústavů na Plzeňské, klinická výuka v Motole, na Bulovce a ve Střešovicích.

 

(zdroj – www.motolkomix.cz)

V loňském roce 2011 si na 2. LF podalo přihlášku 1628 uchazečů o magisterský program všeobecného lékařství. K přijímacímu řízení přišlo 1434 uchazečů, a z toho bylo do prvního ročníku přijato 174 studentů. Fakulta tedy přijímá cca 12 % uchazečů, což je nejnižší procento přijatých ve srovnání se všemi ostatními lékařskými fakultami (1. LF okolo 40 %, Hradecká LF cca 19 %, 26 % na LF MU). Na přijímací zkoušky je možné se připravit i pomocí fakultou vypsaného přípravného kurzu, který probíhá online pomocí pravidelných webinářů.
Je to výzva? Sama autorka těchto řádků souhlasí, že rozhodně je. Velmi zřetelně si totiž vzpomíná na noční děsy, které jí celý červen před třemi lety nedaly spát.
 
Za studenty promluvil předseda studentské komory akademického senátu 2. LF Štěpán Čapek. Ve své prezentaci zdůraznil především milý přístup pedagogů ke studentům a jejich otevřenost k širokým diskusím, zázemí Motolské nemocnice, která je největší v České republice, i kontakt s pacientem již od prvního ročníku studia. On sám nyní stojí před státnicemi. Na otázku, zda by si znovu zvolil medicínu a zda na 2. lékařské fakultě, se nemusel moc dlouho rozmýšlet, aby zopakoval to, na co se ho jistě ptali už před šesti lety, když na fakultu vstupoval.
 
Po ukončení společné oficiální části měli studenti možnost si po skupinkách projít jednotlivá nemocniční oddělení. Každé skupince se věnoval daný vyučující. Tato část patří k nejoblíbenějším, nabízí možnost podívat se na velmi specializovaná pracoviště a dozvědět se něco nad rámec oficiálních informací, čísel a tabulek.
 
Nechceme budoucím uchazečům jen dokola opakovat, že jsme nejlepší. Ne. Snažíme ukázat se ve všech směrech, aby na to, že jsme nejlepší, přišli oni sami.
 
Diskuse, dotazy, rady a porady hledejte ve fóru studentského spolku Motolák.

 

A teď krátká anketa mezi uchazeči:
 
Povedlo se dnes naplnit vaše očekávání? Získali jste potřebné informace?

Dozvěděla jsem se vlastně vše, co jsem už věděla z internetu, ale bylo zajímavé poznat nějaké pedagogy, studenty a také se podívat po pracovištích. (Klára)

Možná mě to spíše zklamalo. Tajně jsem doufala, že se mi vaše fakulta nebude líbit, abych se tolik netrápila, když se tam nedostanu. Po dnešním dni otevřených dveří mám pocit, že pokud se na vaši fakultu nedostanu, upadnu do hlubokých depresí. (Barča)

Ano, přesvědčilo mě to, abych si podala přihlášku. (Verča)
 
Zaujal vás některý z pedagogů, popř. studentů?

Všichni byli výborní, ale nejvíce se mi líbil výklad až doktora, který nás nemocnicí provázel. (Lenka)

Nejlépe mluvil prof. Kodet! (Bernard)

Učitelé byli všichni velmi vstřícní a příjemní, studenti byli milí a vtipní. (Barča)

Štěpána Čadka píše asi každá slečna. Ale sympatičtí jsou u vás na fakultě všichni. Bylo to moc příjemné posezení, i poté prohlédnutí prostorů nemocnice. (Verča)
 
Co vám na dnešním Dnu otevřených dveří chybělo?

Myslím, že je škoda, že nebyly i prohlídky nových výukových prostor. (Lucie)

Rozhodně bych rozšířila sekci o možnosti studia v zahraničí, stážích atd. To bylo zmíněno jen velmi okrajově. (Gabriela)

Krev! (Maja)
 
Kterému oboru byste se chtěli jednou po škole věnovat?

Reprodukční medicína, mikrobiologie, hematoonkologie, onkologie, onkologie, gynekologie, onkologie, hematoonkologie, pediatrie, kardiologie, onkologie, onkologie. (Podle tohoto irelevantního průzkumu to vypadá, že v příštích letech bude hodně onkologů.)

 
O nové duše máme postaráno. Co v nás Den otevřených dveří zanechal? Kdybych měla číst ve tvářích uchazečů, tak to byly jen dva obrazy – nadšení nebo zděšení. Snažili jsme se přiblížit fakultu v jejím každodenním světle. Vždyť v čem byl tento den jiný než ty ostatní? V posluchárně bylo plno stejně jako na páteční přednášce z patologie. Snad jen prof. Kodet vypadá šťastnější, když vypráví o kardiomyopatiích než o podmínkách řádného přijetí ke studiu.
 

 
-DankaHumlova-

Vytvořeno: 1. 2. 2012 / Upraveno: 14. 11. 2018 / MUDr. Jana Djakow