Univerzitní nemocnice

Stanovisko děkana ke studentské iniciativě
STOP Univerzitní nemocnice bez Univerzit!

K připravované reformě fakultních nemocnic děkani českých lékařských fakult zaujali jednotný postoj. Spolu s představiteli příslušných univerzit jsme vypracovali věcný záměr zákona o Univerzitních nemocnicích jako samostatných organizacích. Obávám se, že náš návrh ministr zdravotnictví vůbec nezohlednil a dál prosazuje formu akciových společností, i když se postupně objevují další rizika pro kvalitu zdravotní péče, výuky a vědy v těchto institucích.

Hlavní rizika

Vítám spontánní studentskou iniciativu STOP Univerzitní nemocnice bez Univerzit. Vážím si toho, že studenti jsou ochotni za UNIVERZITNÍ nemocnice bojovat, i když, podle mého názoru, jsou nejvíce ohroženou skupinou pacienti a kvalita dnešních fakultních nemocnic jako centra lékařského poznání. Vzniknou-li akciové společnosti s hlavním důrazem na ekonomickou účinnost, nejvíc utrpí špičková medicína i české zdravotnictví jako celek. Klinická výuka může nakonec probíhat v různých zdravotnických zařízeních. Ale špičkovou a často nákladnou péči nelze bez mrhání veřejnými prostředky převádět jinam.

Akční management akciových společností?

Akciové společnosti jsou představovány jako dravější forma, přitom se jedním dechem říká, že budou neziskové, čímž se popírá důležitý obecný motor všech a. s. Je nesmysl mluvit o privatizaci, když se de facto jedná o převedení opět do státních rukou. Proč by pro rozhodování měli být kompetentnější lidé navržení ministrem než odborníci navržení příslušnou lékařskou fakultou? Příkladů, kdy ministr dosadí do různých rad svoje kamarády, máme už teď dost – bez ohledu na politické strany ve vládě.

Myslím, že na diskusi (téměř) nikdy není pozdě. Vytvořme kvalitní právní normu, která současným fakultním nemocnicím přinese efektivnější řízení a přitom zaručí vysokou kvalitu lékařské péče, výuky i vědy.

doc. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph.D.
13. 5. 2008

Poslední aktualizace: 8. 2. 2019 /
Byla tato stránka užitečná?