Učitelé roku 2014: vyhlášení výsledků

Rok se s rokem sešel a my jsme opět měli tu čest zúčastnit se v pořadí již 62. plesu 2. lékařské fakulty. Opakoval bych se, kdybych psal, že všichni byli dokonale ustrojeni, všude panovala skvělá atmosféra, jak to již také tradičně patří k této akci. A jak celý večer probíhal? Samotný ples proslovem zahájili děkan fakulty prof. Vladimír Komárek a rektor univerzity prof. Tomáš Zima. Oba samozřejmě sklidili bouřlivý potlesk. Následovalo předtančení – ukázka různých tanečních stylů – v podání Olgy Kalinové a Martina Štumara. Celý večer hrál v Majakovského sále taneční orchestr B. N. Band, jenž byl po půlnoci vystřídán DJ Jirkou Vítkem. V Raisově sále bylo možné se roztančit v rytmu etno-latin-funky-gipsy za doprovodu skupiny Imperio, kterou po půlnoci vystřídala Juicy Freak. A mnozí z nás si nenechali ujít ani vystoupení svých spolužáků ve Společenském sále, kteří předvedli své umění ve hře na klavír a zpěvu. Více o plesu, včetně fotogalerie, naleznete v samostatném článku.

V půl desáté se všichni sešli k vyhlášení prestižní ankety Učitel roku, ocenění nejlepších učitelů loňského roku, kteří byli zvoleni samotnými studenty. A kdo patří letos mezi „TOP-učitele“?

prof. MUDr. Miloslav Marel, CSc. – Pneumologická klinika

MUDr. Alice Skoumalová, Ph.D. – Ústav lékařské chemie a klinické biochemie

prof. MUDr. Roman Kodet, CSc. – Ústav patologie a molekulární medicíny

prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D. – Ústav patologie a molekulární medicíny

as. MUDr. Pavlína Piťhová – Interní klinika (Klinická propedeutika)

PhDr. Šárka Tomová, Ph.D. – Ústav ošetřovatelství

MUDr. Matej Kohutiar – Ústav lékařské chemie a klinické biochemie

Vzhledem k tomu, že dr. Kohutiar učí na fakultě velmi krátkou dobu, a přesto se už zařadil mezi oceněné, přinášíme s ním krátký rozhovor.

R. M.: Pokud se nemýlím, je toto vaše první ocenění v anketě. Co na to říkáte?

Samozřejmě mě to potěšilo, ocenění si velice vážím. Je to pocta i pro náš ústav – stejně jako v loňském roce i letos byli oceněni dva pedagogové (minulý rok dr. Tesfaye a dr. Skoumalová – pozn. red.). To je určitě pozitivní!

R. M.: Vy na ústavu vyučujete jen pár let. Jaký je podle vás důvod, že vás studenti takto ocenili?

Ano, v září to budou čtyři roky, ale v podstatě se výuce aktivně věnuji deset let, takže si myslím, že nějaké zkušenosti již mám. A ten důvod, proč mě studenti takto pozitivně hodnotili, spočívá nejspíš v tom, že mé přednášky něco přinášejí a studenti si z nich snad něco odnesou. Možná i do praxe a dalšího života.

R. M.: Je tato cena pro vás motivací? Jak hodláte dál se svou výukou pokračovat?

Samozřejmě, že je pro mě motivací a také je to důkaz pozitivní zpětné vazby od studentů. Ne vždy je možné tyto „ohlasy“ obdržet. A právě anketa toto zřejmě naplňuje. Ve výuce budu nejspíš pokračovat tak jako dosud.

R. M.: Jak se vám líbilo na plese? Vyhrál jste něco v tombole?

Ples se mi velice líbil, ale v tombole jsem nevyhrál, jelikož jsem si nekoupil lístek.

R. M.: Proč ne?

Protože jsem na to zapomněl…

R. M.: Závěrem trochu filosofická otázka – myslíte si, že je ples pro fakultu a život na ní důležitý?

Myslím si, že ples je primárně společenská událost. Důležitý pro fakultu je spíš tím, že studenti mohou potkat své pedagogy a naopak a vidět je v trochu jiném světle a v jiných situacích než ve škole.

R. M.: Děkujeme za rozhovor!

Co říci závěrem? Ples zajisté patří k nejdůležitějším bodům života fakulty. Ten letošní byl dle mého názoru opravdu vydařený. Těšíme se na všechny zase za rok!

Za Redakci Motoláku

Adam Láznička

Vytvořeno: 23. 3. 2015 / Upraveno: 28. 8. 2018 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková