Odešel prof. Vladislav Potužník

Štítky

Opustil nás prof. MUDr. Vladislav Potužník, DrSc. (6. 1. 1924 – 9. 12. 2013)

Krátce před dovršením 90 let zemřel prof. Vladislav Potužník. Pan profesor působil na Fakultě dětského lékařství jako vysokoškolský učitel od roku 1963 do roku 1991. Po dlouhá léta vedl Ústav lékařské mikrobiologie. V roce 1964 se stal docentem pro obor mikrobiologie, v roce 1978 profesorem a v roce 1981 doktorem věd.
 
Pan profesor byl a zůstane jednou z nejvýraznějších a nejvýznamnějších osobností československé, dnes české mikrobiologie. Byl zakladatelem a propagátorem směru, kterým se náš obor v současnosti snaží ubírat, tj. klinické mikrobiologie. Vždy jednoznačně a ne vždy snadno, prosazoval názor, že mikrobiologii nelze chápat jako obor čistě laboratorní, ale především jako obor interpretační s důrazem na kontinuitu práce mikrobiologa a klinika. Výsledek pak viděl v přesné klinické a mikrobiologické diagnostice, která směřovala k racionální antibiotické léčbě. Právě protiinfekční chemoterapie byla také jednou z oblastí, ve které vykonal pan profesor mimořádně záslužné dílo v rámci své činnosti na půdě Chemoterapeutické sekce ČLS JEP. Nelze nezmínit desítky domácích i zahraničních publikací, stejně jako bohatou přednáškovou činnost a kromě jiného dva čs. patenty s řadou dalších přijatých a realizovaných zlepšovacích návrhů v laboratorní diagnostice.
 
Pan profesor byl mimo jiné skvělý pedagog, jeho přednášky přinášely v tom nejlepším slova smyslu mezioborovou syntézu infekční problematiky. Tedy přístup, který poskytoval studentům – budoucím lékařům – mimořádný prospěch pro klinickou praxi.
 
My, kteří jsem měli možnost být s panem profesorem Potužníkem v kontaktu, vzpomínáme na jeho přívětivé jednání, skromnost, nadhled a smysl pro humor. S panem profesorem odchází nejen vynikající odborník, ale také osobnost vysokých mravních hodnot. Věřme, že i tento jeho příklad a odkaz zůstane zachován a náš obor se bude vyvíjet směrem, který tolik prosazoval.
 
Za spolupracovníky a pracoviště a fakultu
Otakar Nyč

Vytvořeno: 16. 12. 2013 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Helena Ulovcová