Vánoční anketa

V obchodním domě hráli podvacáté za sebou Vánoce, Vánoce přicházejí a všude okolo na nás pokukovali Santa Clausové a falešní sobi. V tu chvíli nás zachvátil pocit, že máme jen dvě možnosti: Podlehnout vánočnímu stresu, nakoupit spoustu zbytečných věcí a o Vánocích znuděně sledovat ohrané pohádky, nebo najít někoho, kdo nás přesvědčí, že Vánoce mohou vypadat i jinak. Proto jsme se zeptaly několika známých osobností fakulty:
 

  1. Co pro vás znamenají Vánoce?
  2. Jaký vánoční dárek by vám letos udělal největší radost?
     

Prof. MUDr. Jan Lébl, CSc.:
 

  1. Je obdivuhodné a krásné, že i v naší ateistické společnosti nás idea Vánoc všechny spojuje. Představují klid, mír a radost. Pomáhají spočinout a chvilku se věnovat duchovním dimenzím života. A všimněte si, že již v Adventu se často mírní ostří vleklých sporů a je dobrá šance na jejich smírné řešení.
     
  2. Přál bych celé akademické obci i všem pracovníkům FN Motol, aby právě v Adventu dva moudří mužové, reprezentanti nemocnice a fakulty, našli pozitivní řešení vzájemných vztahů obou institucí, založené na oboustranném respektu a společné vizi budoucnosti.
     


 

Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.:
 

  1. Vánoce jsou pro mne nejkrásnější období roku, setkáváme se s rodinou a přáteli a děláme si vzájemně radost. Na chvíli přestanu tolik myslet na svou milovanou práci a více se zamyslím nad věcmi obecnými.
     
  2. Cokoliv, co vůbec nepotřebuji a moji blízcí mne tím překvapí. Také přání, která dostávám od pacientů.
     


 

Doc. MVDr. Luděk Vajner, CSc.:
 

  1. Připomínku naděje.
     
  2. Zasněžený klidný Štědrý večer (něco jako ladovská zima, ale ne od Nohavici).
     


 

Prof. MUDr. Eva Seemanová, DrSc.:
 

  1. Vánoce jsou pro nás období rodinného setkávání a zamyšlení nad minulými lety, kdy jsme ještě měli rodiče a další příbuzné na svátečních posezeních. I některé bolestné vzpomínky postupně zjasní a máme ty vzpomínky a vyprávění rádi.
     
  2. Kdyby mi děti (syn 40, dcera 30) konečně oznámily, že si vybraly životního partnera k založení rodiny.
     


 

Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.:
 

  1. Vánoce jsou pro mne rodinnými svátky. Jsou dobou setkávání, ale i vaření a relaxace. Setkávání se s širokou rodinou, kterou marně zvu každý rok, aby strávila společný Štědrý večer s námi v Praze. Pečení a vaření se svou dcerou, kterému se ale věnujeme až těsně před a o Vánocích (doba, kdy jsem měla 15 druhů cukroví, je naštěstí dávno pryč). A relaxace v podobě vstávání nejdříve kolem 10. hodiny, procházek po městě nebo Drahaňskou roklí při venčení našeho maxipsa, poslouchání oblíbených oper a jiné hudby, k čemuž se báječně hodí popíjení dobrého barikovaného červeného vína. A také dobou, kdy si uvědomuji, jak nestíhám to, co bych ráda. Jak mám vždycky čas pro pacienty, studenty, kolegy, ale už mnohem méně pro svou rodinu a téměř žádný pro sebe. A v době vánoční se přesvědčuji, že to konečně změním, že začnu pravidelně cvičit a že konečně začnu chodit na italštinu. Místo toho si ale zase sednu k počítači a doháním resty nebo přemýšlím o nových projektech – co změnit a vylepšit na klinice, v našem odborném časopisu, v České akademii dermatovenerologie, v privátním centru a jak co nejlépe připravit světový kongres za dva roky...
     
  2. Vánoční dárky nemám ráda, ať ty, jež dávám, nebo ty, které dostávám. Jsou jakoby „povinné“. Největší radost mi udělá dárek, který někomu dám nečekaně nebo jenž dostanu jen tak, bez důvodu. A nejlépe od osoby, kterou mám ráda. Takovým dárkem pro mne může být i úsměv, pozdrav, vlídné slovo.
     


 

Prof. MUDr. Roman Kodet, CSc.:
 

  1. Vánoce jsou časem míru a duševního odpočinku. To je dar, a nepřichází samozřejmě, je třeba o něj ve vztahu k okolnímu světu usilovat. S během let jsem zcela odložil veškerý shon. Vánoční vycházky patří k nejkrásnějším v roce.
     
  2. Udržet zdraví a duševní rovnováhu pro sebe a blízké bývalo pro mne něčím, na co jsem jako mladší nemyslel. Postupně jsem došel k přesvědčení, že to tak samozřejmé není.
     


 

Ať i k vašim Vánocům patří vše to, co v odpovědích zaznělo – klid, mír a naděje, vyřešení konfliktů, zamyšlení se nad věcmi, na které po zbytek roku nezbývá čas, radost, setkávání s přáteli a především láska a rodinná pohoda.
Krásné Vánoce a šťastný nový rok 2007 přejí
-jr- a -kr-
 


jr – Jana Rozehnalová, studentka 5. ročníku
kr – Karolína Rudolfová, studentka 5. ročníku
 
Obě značky jr a kr můžete najít pod texty některých článků, zvláště pak medailonků se zajímavými lidmi z naší fakulty. Jana Rozehnalová a Karolína Rudolfová jsou studentky 5. ročníku všeobecného lékařství a pomáhají nám s dobrou prezentací fakulty na webu. Oběma studentkám děkujeme a těšíme se na další zajímavé rozhovory a články!

Vytvořeno: 20. 12. 2006 / Upraveno: 11. 1. 2019 / Administrátor 2. LF UK