ZÁPISky ze senátu 2. LF UK – 20. 3. 2013

Hned na úvod březnového zasedání došlo k výměně židlí na pozici senátního sekretáře. Alena Škrabánková z dětské neurologie vystřídala po šesti letech Gabrielu Bartejsovou.
 
Zprávy z děkanátu tentokrát nesly novinu, na kterou čekal celý senát. Kdo vyhrál konkurz na místo tajemnice 2. lékařské fakulty? Po oficiálním vyhlášení výběrového řízení se o pozici přihlásilo sto patnáct uchazečů, samotné řízení potom proběhlo ve dvou kolech. Výsledek oznámil pan děkan právě na dnešním zasedání. Novou tajemnicí s účinností od 20. 5. 2013 se stává Ing. Martina Mudrová, Ph.D. Do doby nástupu Ing. Mudrové je vykonáváním funkce tajemníka 2. LF UK pověřena Ing. Renáta El Bourahi.
 
A jelikož je nyní po 28. 2. 2013, čili po datu, do kterého si mohli uchazeči o studium na naší fakultě podávat přihlášky do studijních programů, zajímala nás letošní čísla a zájem uchazečů právě o naši fakultu. V letošním roce bylo na Studijní oddělení doručeno celkem 1952 přihlášek. Jen k porovnání, v minulém roce jich bylo 1688, v roce 2002 zhruba 1000.
 
To byla radost, a teď starost. Dr. Voják absolvoval v létě 2012 změnu majitele a rekonstrukci. A jak to funguje nyní? Plní klub to, co sliboval na začátku semestru? Studenti se v poslední době ozývají s nespokojeností s obsluhou, nedodržováním otevírací doby nebo s nepořádkem na toaletách. Kdo je za komunikaci s majitelem zodpovědný? Studentská komora si dala za úkol najít dvě osoby, které by zhodnotily, jestli Voják plní, co slíbil, a sledovali jeho vývoj v dalších letech.
 
Určitě potěšující informací je výplata druhé části prospěchového stipendia, a to na účet nebo v hotovosti na pokladně děkanátu. To samozřejmě spustilo diskusi, jestli by se prospěchové stipendium nedalo v příštích letech zvýšit. Dle Stipendijního řádu Univerzity lze studentovi v akademickém roce vyplatit stipendium za vynikající studijní výsledky v rozmezí 9 tis. až 18 tis. Kč. Všichni by se zvýšením souhlasili, ale kde vzít peníze? To je úkol pro jedno z dalších zasedání kolegia děkana.
 
Doc. Květa Bláhová, proděkanka pro studium klinických oborů, informovala o prodloužení akreditace v oboru Zdravotní laborant, aby studenti přijatí v roce 2011/2012 mohli dostudovat na naší fakultě. V následujících letech už nebude tento studijní obor vypsán.
 
Děkan Ondřej Hrušák předložil senátu návrh na změnu Jednacího řádu vědecké rady, který byl na zasedání schválen. Změna se týkala možnosti tzv. hlasování per rollam, čili v uzavřené elektronické konferenci.
 
Současně senát schválil stanovení poplatků spojených se studiem. Výše poplatků je stanovována každý rok a je regulována MŠMT výší vyměřovacího základu.
 
Adam Jaroš, senátor z akademického senátu Univerzity Karlovy, seznámil senát s historií, současností i výhledem do budoucnosti v otázce návrhu zákona o vysokých školách.
 
Druhým připravovaným zákonem, který akademikům leží u nohou nebo spíš šlape na paty, je návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Návrh zákona by měl jít na jednání Vlády ČR někdy na konci dubna. Univerzita Karlova pořádá 16. 4. 2013 v 16.00 v prostorách Karolina informační schůzi právě na téma Univerzitních nemocnic, kde by chtěla informovat o průběhu jednání a rozebrat současnou podobu návrhu.
 
Závěrečným bodem byla zpráva z činností komisí. Poslední léta nebylo zvykem, aby se komise pravidelně scházely a připravovaly podklady, většina práce se tudíž dělala v reálném čase přímo na plenárním zasedání. V novém volebním období jsme se rozhodli o zmrtvýchvstání a napumpovali do komisí jak lidi, tak témata, kterými bychom se rádi víc zabývali.
 
Asi nejvíc trendy bude pro studenty problematika pedagogické a sociální komise, která se snaží pracovat například na projektu studovny nebo společenské místnosti, možnosti studentů jít dřív do motolské jídelny, přístupu studentů do nemocniční databáze UNIS, zahraniční stáži pro fyzioterapeuty, Erasmus.
 
Napsat to do odstavce je velmi jednoduché, realizace je samozřejmě náročnější. Na březnovém senátu byla proklikána a probrána prezentace s fotkami současného stavu skříněk v Motole. Snad se malý krok po malém kroku někam doplazíme.
 
Studentská komora pro studenty a všechny, kdo by měli zájem sledovat blíž dění v senátu a postup v komisích, zapojit se do spolupráce nebo přispět stížností, radou, komentářem, vytvořila stránku na Facebooku. Pro všechny bezfacebookové je možné studentskou komoru kontaktovat na emailu: @email
 
Další zasedání akademického senátu se bude konat ve STŘEDU 17. 4. 2013 od 14.30 v knihovně Neurologické kliniky, 2. patro, uzel D. Připomínáme, že jednání akademického senátu jsou veřejná a členové akademické obce jsou samozřejmě zváni.
 
-DankaHumlová-

Vytvořeno: 4. 4. 2013 / Upraveno: 19. 12. 2018 / MUDr. Jana Djakow