ZÁPISky ze senátu UK 2. LF – 15. 6. 2011

A jsou tady poslední zápisky ze zasedání akademického senátu v tomto akademickém roce.
 
Zprávy z vedení fakulty nám připomínají, že 17. 6. 2011 bude probíhat slavnostní otevření budovy teoretických ústavů na Plzeňské. V ten stejný den, na stejném místě, ale o pár hodin později vypukne další z oblíbených Motolfestů u Dr. Vojáka. Děkan na senátu poděkoval studentům z Motoláku za pomoc při pořádání slavného otevření.
Další velmi dobrou zprávou je dokončení personálního rozboru úvazků. Rozpočet u jednotlivých pracovišť bude v příštím roce navýšen o cca 9 %.
A poslední důležitou zprávou, která zazněla ze strany děkanátu, bylo vyjádření k obsazení místa tajemnice 2. LF. Děkan doporučil současnou tajemnici fakulty Ing. Evu Kuželovou.
 
S dalším bodem se mělo hlasovat o schválení podmínek pro přijímací zkoušky pro rok 2012/2013. Na odhlasování je ovšem potřeba přítomnost minimálně dvoutřetinové části senátu. Jelikož na senát dorazilo patnáct senátorů, přesunuli jsme tento bod až na říjnové zasedání. I tak ale padla informace, že k přijímacím zkouškám na všeobecné lékařství, které probíhaly od 7. do 9. 6. 2011, přišlo 1350 uchazečů a konkurence byla vskutku vysoká. My studenti se na nové tváře těšíme a všem, kteří prošli výběrovým sítem, gratulujeme!
 
Na základě požadavku z katedry jazyků se pro zahraniční studenty odhlasovalo povinné složení zkoušky z českého jazyka do konce 3. ročníku studia. V současné době zahraniční studenti musí skládat tuto zkoušku, ale někteří se k jejímu složení dostanou až ve vyšších ročnících. To je samozřejmě limituje v kontaktu s pacienty v nemocnici.
 
Předposlední bod programu se věnoval návrhu na zřízení Centra dědičných neuropatií a Centra molekulární epidemiologie a diabetologie. V obou případech se jedná o vytvoření formálního rámce pro již existující laboratoře a výzkumné týmy, které jsou napojeny na činnost klinik, kde díky přednostům vznikly. Ředitelství FN v Motole chce tyto laboratoře převést pod jiná pracoviště. Tímto krokem by se ovšem narušila plynulá návaznost laboratoří na klinickou péči. Čisté formální zřízení těchto Center by pomohlo k udržení pracovních týmů a jejich vazby na kliniku, pod kterou a pro kterou vznikly.
 
A úplně posledním bodem zasedání je téma změny volebního a jednacího řádu akademického senátu 2. LF. Tímto oblíbeným tématem musí vskutku projít každý akademický senát ve svém volebním období. V tom minulém došlo ke změnám ve složení jednotlivých volebních komunit. Ve studentské komoře, která má dohromady 12 členů, se vytvořila společná komunita pro 1. a 2. a pro 5. a 6. ročník, přidala se jedna pro bakalářská studia a jedna navíc pro doktorská studia. Pedagogická komora je složena také ze dvanácti členů, což ze samotného akademického senátu 2. LF dělá unikátní 1:1.
Na tomto zasedání jsme si vyslechli jednotlivé návrhy na změny v řádu a vlastní debata a hlasování bude probíhat na příštím zasedání.
 
Další zasedání akademického senátu se bude konat ve STŘEDU dne 19. 10. 2011 od 14.30 v knihovně Neurologické kliniky dospělých, 2. patro, uzel D. Připomínáme, že jednání akademického senátu jsou veřejná a členové akademické obce jsou samozřejmě zváni.
 
-DankaHumlová-
 
Na závěr musím přidat omluvu za poslední ZÁPISky z 19. 5. 2011, které se velkou částí zabývaly tématem studentské ankety. Není pravdou, že by se v minulém volebním období nedostalo téma studentské ankety na senátní rozvrh. Tomuto bodu se věnoval senát 17. 3. 2010, kdy se diskuse zúčastnil i proděkan MUDr. Michal Pelíšek, který má studentskou anketu pod patronátem.
 

Vytvořeno: 23. 6. 2011 / Upraveno: 19. 12. 2018 / MUDr. Jana Djakow