ZÁPISky ze senátu UK 2. LF – 19. 5. 2011

Dnešní report bude tuze krátký jako samotné zasedání. Možná historicky nejkratší zasedání akademického senátu vůbec!
Kvůli rektorskému dni byla tradiční zasedací středa zaměněna za čtvrtek. Jen hodinu a půl před námi začalo zasedání vědecké rady při příležitosti docentských habilitací, takže jsme byli ochuzeni o přítomnost a zprávy z vedení fakulty.
 
Jedním ze dvou nejdůležitějších bodů programu byla volba nového místopředsedy SKAS. Tomáš Hauer na svůj post rezignoval a pěti hlasy ze sedmi byl zvolen novým místopředsedou Radovan Hudák.
 
Tím druhým bodem bylo téma studentské ankety. Samotné téma bylo připraveno už na minulé funkční období AS, ale do programu se nedostalo. Proto bylo zařazeno hned na začátek nového funkčního období.
Štěpán Čapek, místopředseda AS, dostal pověření k přípravě podkladů právě pro toto téma.
A jaké byly hlavní argumenty, proč se věnovat právě této otázce?
 
Jako studentská komora jsme zaregistrovali několik poznámek ze stran studentů i pedagogů.
V současnosti existuje několik verzí ankety – pro teoretické a klinické obory, pro magisterské, pro bakalářské atd., které jsou si ale velmi podobné. Jednotlivé otázky jsou sice precizně připravené a pokrývají všechny aspekty výuky, ale jejich nutná univerzálnost je zároveň i limitem ankety. K tomu směřovaly připomínky ze strany pedagogů.
Další připomínkou bylo vyhodnocování ankety, které probíhá jednou za rok. Tudíž se jedná o souhrnný komentář a zpětná vazba ztrácí svou adresnost.
Ze strany studentů se jednalo zejména o připomínky k nekonkrétním otázkám a někdy chybí i  motivace k vyplnění ankety samotné.
 
Téma studentské ankety je v plném proudu a byli bychom rádi, kdyby studenti i pedagogové přispěli svými názory, kterými se budeme na příštích zasedáních zabývat. Jak už bylo zmíněno, všechny názory, rady, odkazy, úkazy i důkazy posílejte na adresu SKAS.
 
Reakce pedagogické části AS nebyly však jednoznačné. Se současnou verzí ankety jsou víceméně spokojeni a zpětná vazba je pro ústavy a kliniky postačující. Padla i myšlenka, že by recipročně mohly být zveřejněny studijní výsledky studentů.
 
A co si myslí široká akademická obec? Má vůbec cenu se tématem studentské ankety zabývat?
 
Další zasedání akademického senátu se bude konat ve ČTVRTEK dne 15. 6. 2011 od 14.30 v knihovně Neurologické kliniky dospělých, 2. patro, uzel D. Připomínáme, že jednání akademického senátu jsou veřejná a členové akademické obce jsou samozřejmě zváni.
 
-DankaHumlová-

Vytvořeno: 6. 6. 2011 / Upraveno: 19. 12. 2018 / MUDr. Jana Djakow