ZÁPISky ze senátu UK 2. LF – 21. 12. 2011

Zprávy z děkanátu se týkaly především změny v dotacích pro vědu a výzkum v nadcházejícím roce. Na začátku prosince byl totiž na zasedání akademického senátu UK schválen projekt PRVOUK – Program rozvoje vědních oborů na Univerzitě Karlově, který vznikl jako nový systém přerozdělování financí pro vědu na UK. Oficiální komentář ze strany naší fakulty si můžete přečíst zde.
Další dotační změnou je soutěž UNCE – Univerzitních výzkumných center. Důraz je přitom kladen především na excelenci mladých vědeckých týmů na univerzitě. Naše fakulta podala žádost o dva granty v rámci UNCE: fyziologický a hematoonkologický. Rektor Univerzity 15. 12. 2012 rozhodl o přidělení finančních prostředků naší fakultě na hematoonkologický projekt.
Hodnocením PRVOUKu i UNCE se zabývá vědecká rada UK.
 
Dále byla zmíněna zpráva o navýšení mzdových prostředků pro nadcházející rok.
 
Proděkan pro rozvoj fakulty doc. MUDr. Petr Marusič, Ph.D., na senátu prezentoval aktualizaci dlouhodobého záměru 2. LF pro rok 2012. Příští rok se bude pokračovat ve vnitřním auditu, který si klade za cíl zlepšit kvalitu výuky na fakultě, bude snaha o vytvoření projektu, který umožní vstup studentů do UNISu. Zvláštní pozornost bude fakulta věnovat absolventům v anglickém jazyce, a to především vytvořením webových stránek pro absolventy (alumni) a snahou získat zpětnou vazbu od studentů, kteří již vystudovali.
 
Předseda akademického senátu 2. LF prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., otevřel diskusi k dopisům vyjadřujícím se k návrhům věcných záměrů nového zákona o vysokých školách, které zaslala Česká konference rektorů. Diskuse se zúčastnili i senátoři z akademického senátu UK Adam Jaroš ze 4. ročníku, prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc., a prof. MUDr. Richard Škába, CSc. Nakonec se senát jednomyslně shodl s doporučením ČKR předložený návrh věcného záměru o vysokých školách v jeho současné podobě jednoznačně nepřijmout.
 
Další zasedání akademického senátu se bude konat ve STŘEDU 18. 1. 2012 od 14.30 v knihovně Neurologické kliniky, 2. patro, uzel D. Připomínáme, že jednání akademického senátu jsou veřejná a členové akademické obce jsou samozřejmě zváni.
 
-DankaHumlová-

Vytvořeno: 16. 1. 2012 / Upraveno: 10. 1. 2019 / MUDr. Jana Djakow