Gaudeamus 2006 – evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání

Ve dnech 31. 10. – 3. 11. 2006 se uskutečnil již XIII. ročník veletrhu universitního i neuniversitního pomaturitního studia a celoživotního vzdělávání. Cílem veletrhu je poskytnout co nejvíce informací o vysokoškolském vzdělávání absolventům středních škol a celému spektru zájemců o celoživotní vzdělávání. Veletrhu se pravidelně účastní reprezentanti většiny vysokých a vyšších odborných škol v České republice a některé zahraniční školy. Gaudeamus je od pátého ročníku veletrhem evropským.
 
Za naši fakultu se veletrhu zúčastnili prof. RNDr. Václav Pelouch, CSc., Marie Havlová, vedoucí Studijního oddělení a referentka Studijního oddělení Olga Lupačová. Pana profesora a paní vedoucí jsme se po návratu zeptali:

 
Jaká byla organizace veletrhu a byl o něj zájem jako v předešlých ročnících?
Tento veletrh je vždy velmi dobře organizován – byl jsem tam letos po sedmé, mohu proto srovnávat – organizací je pověřeno Vysoké učení technické v Brně – hlavním organisátorem je prof. Ing. J. Honzík, prorektor a jeho kolektiv dalších pedagogických a technických pracovníků. Byl tam i zástupce ministerstva školství Ing. Josef Beneš, CSc., ředitel odboru vysokých škol MŠMT a další. Rok od roku se zájem o tuto akci stále zvěšuje. Je nejen více vystavovatelů – letos bylo celkem 118 stánků různých vysokých škol (řada vysokých škol má i řadu fakult, proto je jasné, že nabídka škol na tomto veletrhu byla opravdu pestrá) – ale přijíždí stále více studentů středních škol nejen z ČR, ale i Slovenska.
 
Jaký zájem je o medicínské obory a konkrétně o studium na naší fakultě?
Zájem o lékařské fakulty je opravdu obrovský, účast naší fakulty na veletrhu je proto i v budoucnu nutná. Student se rozhoduje mezi sedmi lékařskými fakultami a je jasné, že ti, kteří tam nejsou (letos 3. LF a LF v Hradci Králové) se těžko mohou presentovat a studenty pozvat. Jejich neúčast byla negativně těmito studenty hodnocena. Nejčastější dotaz byl: „Řekněte nám, jaký je rozdíl mezi 1. LF, 2. LF a 3. LF.“ Dotazy byly často velmi kvalifikované. Studenti si mnoho věcí předem zjistí na internetu a chtějí to pak s někým prodiskutovat. Často jsou doprovázení tito mladí i svými rodiči, případně různými pedagogickými poradci pro volbu povolání. Je proto jasné, že dostáváme řadu odborných dotazů. Domnívám se, že účast někoho z pedagogických pracovníků naší fakulty na tomto veletrhu je pravděpodobně nutností.

 
Co návštěvníky zajímalo nejvíce?
Jak jsem už naznačil – student chce vědět hodně o fakultách, ptá se a konfrontuje si poznatky od dalších škol. Řada z nich není ještě rozhodnuta a potřebuje proto získat argumenty, proč právě tuto fakultu má zvolit. Konkurence mezi lékařskými fakultami je v naší republice obrovská. Navíc řada zájemců přichází i ze Slovenska, protože chtějí jít do ČR studovat.

 
Po skončení veletrhu máte nyní možnost srovnávat, myslíte že nám narůstá konkurence?
Obrovsky. Populace studentů, kteří se chystají nyní na VŠ je menší než byla před léty, naopak přibývá nových vysokých škol a tradiční školy se nově profilují a nabízejí mnoho atraktivních oborů, především ekonomických a managerských směrů. To studenty středních škol primárně láká – budu chodit několik let do školy a budu mít velké peníze. Medicína znamená nejen o rok déle studovat, ale pak další dlouholetou profesní přípravu. „Mám či nemám proto zvolit...“. Volně parafrázuji pouze to, co jsem opakovaně od nich slyšel.

 
Naše fakulta má v plánu postupně utlumit studijní bakalářské obory kromě fyzioterapie. Zaznamenali jste podobný trend u dalších, s námi srovnatelných, fakult?
Situace je přesně opačná – nejen 1. LF, ale i další lékařské fakulty otevírají nové a nové bakalářské směry. To byla další otázka u našeho stánku: „Proč vy máte jenom fyzioterapii, my jsme slyšeli, že 2. LF je velmi dobrá a chtěli jsme proto k vám.“ Ošetřovatelství bylo mnohokráte vzpomenuto.

Aula VUT Brno při společenském večeru
 
Pane profesore, děkuji vám za rozhovor.
 

Stánek UK 2. LF sedící zleva: Marie Havlová, Olga Lupačová, a prof. RNDr. V. Pelouch, CSc.
 
Paní Marie Havlové, vedoucí Studijního oddělení, jsme se zeptali: Můžete nám říct, jakým způsobem se na veletrhu prezentovala naše fakulta?
Naše fakulta přivezla třetí upravené vydání Modelových otázek k přijímacím zkouškám. Zájemcům byly k dispozici informační letáky, které seznamují uchazeče s průběhem přijímacího řízení na všechny naše obory. Druhý den veletrhu, 1. listopadu, kdy měla Univerzita Karlova vymezený prostor pro svoji prezentaci, vystoupil profesor Pelouch a informoval o přijímacím řízení a studiu na naší fakultě. Jinak v průběhu trvání celého veletrhu jsme neustále a neustále odpovídali na nejrůznější dotazy zájemců ohledně přijímacího řízení, studia, ubytování, stipendií, poplatků...
 
Děkuji i vám za rozhovor.
-mc-
Foto Jaroslav Frolík

Vytvořeno: 6. 11. 2006 / Upraveno: 19. 12. 2018 / Administrátor 2. LF UK