Inteligentní dokument

Nedávno proběhla na rektorátu Univerzity Karlovy zajímavá přednáška s názvem Koncept inteligentního dokumentu na bázi standardu PDF1 (Portable Document Format).
Dnes má každý lékař možnost setkávat se s formátem pdf především u tisků odborných článků. V budoucnosti by se však tento formát mohl uplatnit například u dokumentů představující lékařskou dokumentaci s možností certifikace (autorizace) a s omezením přístupu k datům uvnitř takového dokumentu a velkou řadu dalších možností.
Přednášku moderovala MUDr. Jitka Feberová z Ústavu lékařské informatiky naší fakulty. Není bez zajímavosti, že se mezi posluchači objevil také rektor, prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.
 

MUDr. J. Feberové jsme pak položili několik otázek:
 
Jaké je využití plnohodnotného elektronického dokumentu v lékařských oborech?
PDF je formát, který je stále častěji používán ve světě elektronických medií zejména proto, že je schopen přenášet dokument v nezměněné formě (formátování). To je velmi praktické jak pro lékařské, tak i pro jakékoliv jiné obory. Jedinou brzdou jeho ještě většího rozšíření je, podle mého názoru, cena Adobe Acrobatu, který slouží k „výrobě“ pdf dokumentů. Adobe Reader, kterým lze tyto dokumenty „přečíst“, je k dispozici volně.
 
Jaké jsou možnosti zabezpečení pdf dokumentu?
Na tuto otázku jsme hledali odpověď na prezentaci, kterou jsem avizovala v motolské konferenci. Jedním z řešení je provoz Policy serveru, který umožní přiřadit jednotlivým dokumentům nebo skupinám dokumentů různá práva, která omezí možnosti nežádoucí manipulace s dokumenty. Dále je to např. umístění vodoznaku do dokumentu (při zobrazení dokumentu nebo při tisku dokumentu), zákaz převodu do původního programu, ve kterém dokument vznikl, zákaz úprav, tisku či ukládání dokumentu atd. Ale řešení s Policy serverem není vůbec zadarmo .
 
Na naší fakultě již běží v rámci výuky několik kurzů v prostředí Moodle. Myslíte, že tyto vlastnosti pdf dokumentu lze využít v této oblasti?
Se zřetelem k této oblasti jsme vlastně prezentaci pořádali. Náš ústav (Ústav lékařské informatiky) je již čtvrtým rokem spoluřešitelem rozvojového projektu UK a zároveň jsem, jako zástupce vedoucího Oddělení výukových systému a speciálních technologií na ÚV UK, pověřena právě problematikou podpory elektronického vzdělávání na UK (viz http://epv.cuni.cz). Vzhledem k těmto aktivitám se již dlouhou dobu setkávám s obavami učitelů o výsledky jejich práce v podobě elektronických výukových materiálů. Toto je jedna z možností, jak by se otázka většího zabezpečení dokumentů dala řešit.
 
Existují i jiné produkty pro tvorbu a zabezpečení PDF dokumentu než nejrozšířenější Adobe?
Jistě. Pro tvorbu a čtení pdf dokumentů existují i jiné programy, např. pro tvorbu Adolix PDF Converter 3.0 pro čtení Foxit Reader (pro Linux např. Xpdf, Kpdf). Problémem je, že dokument, který je v těchto programech vytvořen, nemusí odpovídat všem kriteriím pro vlastnosti pdf dokumentu, konkrétně v loňském roce, když jsme přihlašovali příspěvek na konferenci do Číny, jsem převedla dokument do pdf formátu (který byl předepsán) freewarovým nástrojem a byl odmítnut, protože u nich neprošel testem, teprve dokument vytvořený v originálním Adobe Acrobatu byl přijat. Co se týká zabezpečení, tak i samotný Adobe Acrobat nebo např. pdfFactory umožňují některá omezení práce s dokumentem (editace, tisk), nástroj, který by umožňoval to co Policy server, neznám.
 
V jedné z aktualit na našem webu jsme se dozvěděli, že Univerzita Karlova získala nějaké zajímavé podmínky pro nákup nejnovějších produktů firmy Adobe a Macromedia.
Ano tyto podmínky jsou již vystaveny v aktualitách na našem webu, jinak je odkaz též na stránkách http://epv.cuni.cz. Získaná licence umožňuje nákup Adobe produktů za ceny ještě nižší, nežli je EDU licence.
 
Na koho se mají případní zájemci obrátit.
Kontaktní osobou je Josef Juna z ÚVT (@email), který je správcem všech licenčních programů, poskytovaných Univerzitě Karlově.
Záznam podstatné části prezentace bude po sestřihu k dispozici na stránkách http://epv.cuni.cz Děkuji za rozhovor
-mc-
 
1Standard pdf je hardwarově nezávislý a umožňuje bezproblémové tisknutí z jiného počítače popřípadě i platformy.

Vytvořeno: 13. 2. 2007 / Upraveno: 7. 1. 2019 / Administrátor 2. LF UK