Jak zlepšit prevenci?

O Mezinárodní konferenci studentů fyzioterapie v Portugalsku (IPSM 2016) píše Bc. Klára Kučerová.


21.–24. dubna proběhla mezinárodní konference studentů fyzioterapie v Albufeiře v Portugalsku. Zúčastnilo se jí 150 studentů fyzioterapie z různých zemí celého světa: Belgie, Čína, ČR, Finsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko a Švýcarsko. Tématem celé konference bylo „Journey to 2050“. Součástí programu byly přednášky zaměřené na Health vs illness oriented assessment; Inspirating people, help to change behavior; Hamstring injuries in a proffesional soccer team a další. Poté následovaly diskuse v menších skupinách mezi zástupci různých zemí a praktické workshopy.

Zúčastnila jsem se workshopů Physical and functional movement Screen, který vedl Torben, fyzioterapeut z Dánska, a Self-management orriented exercise therapy, který vedl Vim Oerlemans z Nizozemí.

Na prvním workshopu věnovaném funkčnímu testování jsme zkoušeli různé testy z FSM a Nine test screening battery. S následným individuálním návrhem terapie. Zde byl zajímavý funkční přístup terapeuta. Druhý workshop byl zaměřen na motivování pacienta, aby začal sám se sebou něco dělat a aby jen pasivně nepřijímal informace od nás. Byly zde uvedené zajímavé kazuistiky neurologických pacientů, kdy byl důraz kladen na aktivní zapojení pacienta do terapie. Překvapilo mě, že problémy, které bych já a i ostatní studenti řešili nějakým složitým cvičením, se zlepšily po banálním slovním upravení stereotypu nebo použitím jednoduché pomůcky. Byl to zajímavý přístup, který nelze aplikovat na všechny pacienty, ale na určitou část určitě.

V duchu tématu „Journey to 2050“ se probíralo, jaké je postavení fyzioterapeuta a jaké bude v roce 2050, co můžeme udělat pro zlepšení, a další. Důraz byl kladen hlavně na prevenci, která zatím v žádné zemi moc dobře nefunguje. Myslím si, že u nás není možné moc zlepšit primární prevenci za současného systému zdravotnictví, můžeme ale zlepšit sekundární prevenci. Byla zde velmi zmiňována mezioborová spolupráce, to nám všichni neustále zdůrazňují, ale nejsem si jistá, jestli to tak v praxi všude funguje. V některých zařízeních či nemocnicích určitě ano, ale ne všude a tohle by šlo určitě vylepšit. Na to se můžeme zaměřit a zkusit zapracovat na projektu mezi studenty fyzioterapie, medicíny, ergoterapie, sestrami a dalšími zdravotnickými profesemi. Velice zajímavé byly i diskuse s ostatními studenty i přednášejícími o konkrétní situaci fyzioterapie a postavení fyzioterapeuta v jejich zemi.

Jsem moc ráda, že jsem se mohla celé akce zúčastnit, bylo to velmi přínosné. Některé věci využiji ve své praxi a o zlepšení některých věcí se budeme snažit v rámci nových projektů ASF. Také jsem navázala další zahraniční kontakty, které se dají využít pro zahraniční stáže, o které měli studenti jiných zemí zájem. A v neposlední řadě jsem zde reprezentovala celou ČR jakožto jediný zástupce, a hlavně 2. LF UK mezi ostatními zeměmi.

Klára Kučerová

Vytvořeno: 4. 5. 2016 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.