Ježčí struny podzimu – koncerty a křest nového CD

Ježci, hudební skupina tvořená převážně studenty 2. LF UK, nezahálí. Osmou sezónu zahájili křtem nového CD, na podzim uspořádali dva koncerty. Nejprve koncem listopadu zavítali do chrudimského hospice, kde zpívali pro pacienty, jejich rodiny i pozůstalé. V prosinci zahráli pro pacienty Centra následné péče v Motole.


Jako obvykle Ježci vykročili pravou zadní nohou, a zahájili tak 8. sezónu společného hraní a koncertování pro pacienty. Dlouze nezaháleli a pilně během dlouhých podzimních večerů v podzemních norách Kajetánky nacvičovali nové hudební pásmo s názvem Mimo svůj čas. Fakt je, že občas Ježci jsou mimo; ať mimo čistý tón, nebo hůř mimo tóninu, a nejhůř když začnou zpívat: „Ta zem je Your land!“ To ale na zkouškách tolerujeme a na koncertech je prezentováno, že to tak všechno má být. Tentokrát se Ježci nechali inspirovat hudbou amerického folkového tria Peter, Paul and Mary, dále hebrejskými skladbami a dalšími „objevy“ (např. Per crucem tuam). Schválně jestli poznáte, zda Peter zpívá Paula nebo Paula zpívá Peter?! Na tuto otázku dovede odpovědět jen odborník znalý ježkologie.

Sezónu jsme zahájili slavnostně! Křtem! A to křtem nového „pokojového“ CD s názvem „Embraceable You“. V bojových podmínkách mezi zkouškami v horkém červnu 2015 jsme se odhodlali k činu vskutku náročnému, a vzniklo tak dílo nevídané. Opět jsme spolupracovali s naším osvědčeným zvukařem Martinem, který dal skladbám finální podobu. Na CD najdete známé anglické písně s instrumentálním doprovodem (např. hity I Can See Clearly a California Dreamin), pak několik vícehlasých spirituálů a na závěr skladby od Simona a Garfunkela. Majitele CD na závěr „dorazí“ zpěvačka Jana, která exceluje v bonusovém tracku. Inu, kdo se směje naposled, ten se směje pořád! Více se nechte překvapit. K poslechu zde.

Na podzim jsme uspořádali dva koncerty. Nejprve jsme koncem listopadu zavítali do chrudimského hospice. Zpívali jsme pro pacienty, jejich rodiny, pozůstalé. Velice nás potěšila také přítomnost několika známých posluchačů, kteří na naše koncerty rádi chodí opakovaně. Bylo vidět, že v dojemné atmosféře, ve které se nám příjemně hrálo a zpívalo, mnozí zavzpomínali na své blízké nebo jen byli v danou chvíli v duchu s námi naladěni na stejnou notu. Protože pozornost a zájem publika neupadal, tak jsme mohli hrát dlouho do večera. Venku již byla tma, když jsme se loučili.

Nyní v prosinci jsme opět zahráli pro pacienty Centra následné péče v Motole. Vystoupení na „domácí půdě“ nás vždy nakopne. Přehráli jsme naši „ježčí klasiku“, která je na CNP nejvíce oblíbená. Písně lidové, písně od W. Matušky a další. Vzhledem k tomu, že pacienti už hodinu před koncertem zpívali, tak měli náš obdiv, když ještě i po koncertě chtěli pokračovat. Hlavní kazuistik Petr (hráč na kazu) střílel jednu vyhrávku za druhou, nechyběl ani falzet na kazu! Cajonista Tomáš měl tentokrát mimořádně propracovanou omluvu, proč na koncert nemohl dorazit. Uzavřeli jsme sázky, proč Tomáš nedorazí. Vyhrála sázka, že bude mít vytopený byt. Těsně! Rozbil se mu totiž kotel a pro sibiřské teploty v bytě nemohl přijít. Na závěr koncertu jsme dostali úkol! Naučit se skladbu Pampeliška a Montgomery. O další důvod navíc proč se na jaře vrátit zpět.

Nyní připravujeme repertoár na jarní koncerty a na „vysněné“ turné po hospicech v jižní Anglii.

Samozřejmě vítáme vždy zájemce, kteří by se k nám chtěli přidat. Odkaz na naše stránky najdete zde.

Dominik Blažek

Vytvořeno: 17. 12. 2015 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková