Klinika dětské neurologie oslavila 40 let

Minulý týden, 19. 1. 2011, to bylo přesně 40 let, co byla otevřena Klinika dětské neurologie UK 2. LF a FN Motol.
Při této příležitosti jsme poprosili jejího dlouholetého přednostu pana profesora Komárka o krátký rozhovor.
 
Pane profesore, jak vzpomínáte na založení Kliniky dětské neurologie?

Na naši kliniku jsem jako lékař nastoupil sice později, ale začátky jsem zažil jako student naší fakulty i jako tzv. pomocná vědecká síla. Zakladatel kliniky profesor Lesný mě na jaře 1971 zkoušel z neurologie, s docentem Brachfeldem jsem ambuloval a prováděl tzv. pneumoencefalografie (o magnetické rezonanci se nám tenkrát ani nesnilo) a v laboratoři docenta Lehovského jsem se podílel na elektrofysiologickém výzkumu.
 
Mohl byste zmínit nejvýznamnější změny, kterými klinika během 40 let své existence prošla?
Původní klinika měla padesát lůžek a malou elektrofysiologickou laboratoř, kterou rozšířil v osmdesátých letech profesor Lehovský o evokované potenciály všech modalit. Kliniku jsem převzal v roce 1991 – v té době jsme snížili počet lůžek na čtyřicet a zároveň otevřeli jednotku dlouhodobého monitorování epilepsie a o něco později i jednotku intenzivní péče nižšího typu. Dále přibyla spánková laboratoř (doktorka Štěrbová) a rozběhl se epileptochirurgický program (docent Kršek), činnost Centra dědičných ataxií (asistentka Zumrová) a rozšířily aktivity neuromuskulárních poraden (asistentka Haberlová a asistent Kraus). Na přelomu tisíciletí vznikla naše DNA laboratoř v rámci Centra dědičných neuropatií (docent Seeman). Chloubou je i program péče o neurokutánní onemocnění (doktor Petrák).
 
Jak moc je pro vaši kliniku důležitá spolupráce s fakultou?
To není dobře položená otázka – naše klinika nespolupracuje s fakultou, ale je nedílnou součástí fakulty, tak jako jsme součástí nemocnice. A není dost dobře možné oddělit „fakultní“ aktivity – výuku studentů a vědecké projekty od „nemocničních“ diagnosticko léčebných programů. Je společným úspěchem fakulty i nemocnice, že v uplynulých třech letech obdržely tři projekty naší kliniky ocenění ministra zdravotnictví za lékařský výzkum.
 
Vzpomněl byste na některé z výraznějších osobností v historii kliniky?
Některé jsem již zmínil v odpovědi na první otázku (profesora Lesného, profesora Lehovského a docenta Brachfelda), ale nelze opomenout profesora Svatého, primáře Kocuru a docenta Roeslera.
 
Plánujete letos nějakou větší oslavu?
Ano, 3. až 5. listopadu v Karolinu proběhne jak vědecká konference za účasti světových es dětské neurologie, tak i koncert a raut.
 
Děkuji za rozhovor
 
-jk-

Vytvořeno: 27. 1. 2011 / Upraveno: 20. 12. 2018 / MUDr. Jana Djakow