Komplexní přístup k léčbě jaterních metastáz kolorektálního kacinomu (KR-Ca)

Dne 3. 11. 2006 se konala konference, kterou spolupořádala Chirurgická klinika UK 2. LF a ÚVN Praha. Při této příležitosti jsme poprosili pana profesora Rysku, přednostu kliniky o několik odpovědí a postřehů z průběhu konference.

 
Pane profesore, zapadá konání této konference do nějaké řady tradičních setkání chirurgů?
Každý rok na začátku listopadu pořádá naše chirurgická klinika jednodenní sympozium. Toto bylo letos věnováno problematice aktuální – komplexní ošetření nemocného s metastatickým postižením jater při kolorektálním karcinomu. Příští rok bude na programu syndrom diabetické nohy ve spolupráci s IKEM Praha.
 
V podtitulu názvu konference je napsáno „s mezinárodní účastí“. Z kterých zemí k nám chirurgičtí odborníci přijeli?
Pozvali jsme významného francouzského onkologa P. DeFour, kterého známe již řadu let a sestáváme se na různých evropských a světových kongresech. Jde totiž o to reálně ohodnotit přínos chemoterapie a různých protokolů, které jsou v současné době používány. Zatímco pokrok v chirurgii výrazně v posledních 10 – 15 letech přispěl ke zlepšení přežívání nemocných, a to za téměř stejnou (velmi nízkou) cenu, cena za chemoterapii se zvětšila dvaceti a více násobně. Jedná se nám chirurgům o to, aby byl zhodnocen přínos jednotlivých součástí onkologické péče, aby se nehovořilo zvlášť o chirurgickém výkonu a onkologické péči, neboť u solidních nádorů je chirurgický radikální výkon stále nejefektivnější onkologickou terapií.
 
Kdo prováděl demonstraci resekce jater a jak byla tato „Live demostration“ organizačně zajištěna?
Resekci jater prováděl operační tým z naší kliniky pod vedením MUDr. F. Běliny CSc., anestézii podávala MUDr. E. Lásziková z anesteziologického oddělení ÚVN. Byly jsme on-line napojení z kongresového sálu do operačního sálu a jednotlivé vstupy byly realizovány podle toho, jak se operace postupně vyvíjela. Průběh operace byl bez komplikací a byl velmi demonstrativní pro účastníky.
 
Proč jste se rozhodli tento způsob prezentace postupu zařadit do programu konference? Co je jeho přínosem pro účastníky v publiku?
Sledovali jsme hlavní cíl: ukázat, že pacient s kolorektálním karcinomem a metastázou v játrech není ztracen. Je prokázáno, že 20 % nemocných s metastatickým postižením jater lze radikální resekcí signifikantně prodloužit život. V naší republice není v současné době o tyto pacienty adekvátně postaráno.
 
Které práce na konferenci prezentovali vaši kliniku?
Z našeho pracoviště zazněly čtyři přednášky týkající se jak chirurgické problematiky, tak i dispenzarizace nemocných.
 
Současný trend je zužování jednotlivých medicínských specializací. Ucelený přístup k léčbě jaterních metastáz jistě pomáhá širšímu náhledu na celou problematiku. Můžete nám říci, v čem spočívá komplexní přístup?
Nemohu úplně souhlasit, že současným trendem je další zužování specializací. Specializace vznikly zcela přirozeně, nikdo dnes neobsáhne svůj obor v celé šíři. Nicméně k dalšímu zužování specializací trend již ve většině oborů nedochází a to s vědomím, že širší pohled ve svém oboru je nesmírně důležitý. Pokud je daný odborník schopen nahlédnout zčásti i do sousedícího oboru – pro chirurga v tomto případě do onkologie, gastroenterologie, rentgenologie – pak je to ohromná výhoda. Komplexní přístup ale nespočívá v tom, že by chirurg měl suplovat například rentgenologa. Ale v tom, že na diagnostice a léčbě pacienta s určitým onemocněním se musí podílet odborníci ze všech zúčastněných oborů. Potom nelze hovořit o tom, kdo je důležitější, ale o tom, zda udělal pro pacienta vše, co jeho obor umí, a v době, kdy to bylo třeba.
 
Pane profesore, děkuji vám za rozhovor.
-mc-

Vytvořeno: 24. 11. 2006 / Upraveno: 20. 12. 2018 / Administrátor 2. LF UK