Kongres praktických lékařů s mezinárodní účasti Důkazy a praxe

Dne 14.–15. října 2006 se konal Kongres praktických lékařů s mezinárodní účasti: Důkazy a praxe. Z naší fakulty se jej zúčastnila doc. MUDr. Vilma Marešová, CSc., a MUDr. Zuzana Blechová z 1. infekční kliniky UK 2. LF a FN Na Bulovce.
Přednášky pracovníků 1. infekční kliniky
Marešová V.: Chyby v péči o pacienty s infekčním onemocněním v ordinaci PL.
Blechová Z.: Náhlé vzniklé horečnaté onemocnění – praktický přístup.
 

 
Paní docentce Marešové, přednostce kliniky, jsme položili několik otázek:
 
Paní docentko, 14. a 15. října jste se zúčastnila kongresu praktických lékařů s názvem Důkazy a praxe. Řekněte nám, prosím, kolikátý ročník to byl a kdo jej pořádal?
14. a 15. října se v Praze konal 2e congrès eropéen de médecine générale de l`IFDA s tématy Preuves & Pratiques – Důkazy a praxe. Pro sekci infekce jsme byly s dr. Blechovou požádány o 2 prezentace. Tento kongres je pořádán ve spolupráci AMFT – Association des Médecins Francophones Tchèques
 
Kongres nese v podtitulu „s mezinárodní účastí“, setkala jste se v rámci jeho průběhu se zástupci vašich spolupracujících zahraničních pracovišť?
Kongres je zaměřen na praktické lékaře, s těmi naše klinika nemá zahraniční spolupráci, potkávala jsem však naše praktické lékaře i naše absolventy, kterým v kontinuálním vzdělávání často přednáším.
 
Sama jste vystoupila s příspěvkem: Chyby v péči o pacienty s infekčním onemocněním v ordinaci praktického lékaře. Které chyby to jsou?
Chyby v péči o pacienty s infekčním onemocněním byl zkráceným přehledem nejčastějších problémů v primární péči: u respiračních infekcí zbytečné podávání antibiotik u virových onemocnění, resp. podávání nesprávných antibiotik, které zvyšují nárůst rezistence a pak problém se správnou a včasnou diagnostikou exantémů u dospělých: varicella a invazivní meningokokové onemocnění (IMO).
 
Z čeho tyto chyby vycházejí?
Praktičtí lékaři nebyli příliš na dětské infekce zvyklí. U IMO jsou časnými příznaky kožní projevy – drobné petechie u pacienta s horečkou. Nepodívají-li se na kůži, může být pacient odeslán domů s diagnózou horečnatého virového onemocnění a pozdním odesláním do nemocnice po rozvinutí již typických příznaků se prognóza pacienta na přežití významně zhoršuje.
 
Nakonec otázku, která vyžaduje bezmála věštecké dovednosti, ale přesto: Jsou si vaši studenti vědomi těchto nedostatků v péči o pacienty s infekčním onemocněním? Myslíte, že v praxi se těmto chybám budou umět vyvarovat?
Část našich studentů si je vědoma těchto problémů a vědí, že se můžou i po skončení školy kdykoliv u nás dotázat o radu.
 
Paní docentko, děkuji vám za rozhovor.
-mc-

Vytvořeno: 26. 10. 2006 / Upraveno: 20. 12. 2018 / Administrátor 2. LF UK