Laparoskopické šití: kurzy pro mediky

Dne 2. 12. 2015 proběhl na půdě Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol vůbec první kurz laparoskopického šití, nového projektu, který si klade za cíl umožnit medikům se zájmem o chirurgické obory brzké seznámení s laparoskopickými nástroji a technikami. V návaznosti na již rok probíhající kurzy chirurgického šití bychom studentům rádi poskytli drobný náhled do operačních oborů využívajících laparoskopii a zprostředkovali získání cenných informací a zkušeností, které usnadní následný vstup do praxe.

Při návštěvě kurzů se setkáte se čtyřmi trenažery –  tři jsou námi vyrobené za přispění Nadace O2 v rámci projektu SmartUp a jeden je profesionální, zapůjčený Urologickou klinikou. Dále vás čeká seznámení s řadou laparoskopických nástrojů dlouhodobě vypůjčených nebo darovaných Klinikou transplantační chirurgie IKEM, Chirurgickou klinikou Fakultní nemocnice Ostrava a Nemocnicí Frýdek-Místek. Tím vším vás provedeme spolu s MUDr. Vojtěchem Novákem, který na kurzy dohlíží po odborné stránce, a se kterým vám představíme úvod do laparoskopie, techniku laparoskopického uzlení a na závěr kurzu i šití na kuřecích modelech.

Poděkování patří prof. MUDr. Marku Babjukovi, CSc., který se za projekt postavil, nabídl nám prostory pro realizaci a na kurzech s námi spolupracuje.

Nikol Gabrielová, Vojtěch Kunc a Antonín Haluza

Vytvořeno: 11. 12. 2015 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková