Nová hybridní kamera SPECT/CT na KNME

Dne 19. října 2006 se konal Den otevřených dveří na Klinice nukleární medicíny a endokrinologie. Tato akce byla uspořádána u příležitosti zavedení hybridní kamery SPECT/CT do rutinního provozu.
 
Pana docenta MUDr. Petra Vlčka, CSc., přednostu kliniky, jsme požádali o odpovědi na několik otázek:
 
Hybridní kamera znamená, že její funkce vychází z kombinace více metod zobrazení. Které to jsou?
Jde v podstatě o kombinaci dvou zobrazovacích metod, které jsou vám dobře známy. SPECT metoda je scintigrafické vyšetření, při kterém se obvykle nitrožilně podá malé množství radioaktivní látky k zobrazení některých orgánů těla. Radioaktivní látka se vychytá do tkáně (hovoříme o akumulující tkáni) a míra vychytávání radiofarmaka je úměrná funkčnímu stavu sledovaného orgánu. CT pak využívá rentgenového záření, které je vysíláno úzkým paprskem do těla nemocného, podává informaci o struktuře sledovaného orgánu.
Naše nová hybridní kamera SPECT/CT umožňuje současný záznam anatomického a funkčního zobrazení. Snímek CT je využit pro korekci emisního obrazu na zeslabení a pro anatomickou lokalizaci funkčních změn, které jsme získali při scintigrafickém vyšetření. Dokáže rovněž posoudit a definovat funkční stav lézí, které jsou zachyceny na CT, rozliší akumulující (viabilní – metabolicky aktivní) tkáň od neakumulujících ložisek, např. od nekróz či fibróz.
Zkrácení doby vyšetření je zejména vhodné u dětí a u onkologických pacientů, přináší větší komfort pro pacienta. V neposlední řadě přispěje i ke zefektivnění provozu na oddělení a ke zkrácení objednacích termínů.
 
Využití hybridní kamery zasvěceným napovídají zkratky v jejím názvu. Nám ostatním ale, prosím, řekněte, pro která vyšetření bude vaše pracoviště kameru využívat především?
Indikace pro vyšetření SPECT/CT nejsou limitovány a zahrnují vyšetření nádorů, zánětů, kostí, lymfatického systému. V onkologii štítné žlázy, což je oblast, která patří k nosným tématům naší kliniky, bude přínosná pro lokalizační diagnostiku v postterapeutických scanech. Rovněž nelze zapomenout ani na oblast kardiologie a neurologie, kde očekáváme, že poskytneme klinikům zpřesnění naší diagnostiky.
 
Investice do nové moderní kamery byly určitě nemalé. Jak se vám je podařilo sehnat?
Celý schvalovací proces trval poměrně dlouho. Několik let jsme čekali než se podařilo najít finance na realizaci tohoto projektu. Tím jsme se opět stali konkurenceschopným pracovištěm, a to i v mezinárodním měřítku.
 
Určitě máte spočítanou návratnost. Za jak dlouhé období se tedy nová kamera zaplatí?
Návratnost hybridní kamery při 60 hodinovém týdenním provozu odhaduji za 4 roky.
 
Dostanou se k novému přístroji také naši studenti?
V rámci výuky zobrazovacích metod ve 4. ročníku probíhá stáž i na naší klinice. Našim studentům rozhodně ukážeme nejen, jak tato kamera pracuje, ale sami se budou moci seznámit s provozem na pracovišti nukleární medicíny a osvojit si základy práce se scintilačními kamerami a s interpretací výsledků, které nám tyto systémy vydají.

Děkuji vám za rozhovor.
-mc-
 


 

Foto Vlastimil Stárek

Vytvořeno: 23. 10. 2006 / Upraveno: 20. 12. 2018 / Administrátor 2. LF UK