Otevření superčisté laboratoře na přípravu protinádorových vakcín

Fakultní nemocnice v Motole za podpory České spořitelny a Nadačního fondu Kapka naděje slavnostně otevřela 21. 11. 2006 unikátní laboratoř superčistých prostor na buněčnou imunoterapii a zpracování buněk pupečníkové krve. Je prvním takovým zařízením v České republice co se týká stupně čistoty. Na její realizaci významným dílem participovali pracovníci Ústavu imunologie, kteří budou prostory laboratoře užívat pro přípravu protinádorových vakcín z dendritických buněk.
 

 
21. 11. 2006 – zdroj: Zpravodajství ČTK
 
Přípravu protinádorových vakcín přesně podle potřeb konkrétního pacienta umožní superčisté laboratoře, které byly dnes otevřeny na klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice Motol.
 
Odborníci v nich pracují oděni v bílých protiprachových kombinézách a s náústky, vidět jsou jim jen oči. Vzduch je pod tlakem, takže dovnitř nepronikne žádná nečistota. Vstupním filtrem musí projít všechno a všichni. Teprve uvnitř čistého prostoru, jako domek v domku, jsou boxy s proudícím filtrovaným vzduchem pro práci s buňkami.
 
„Především se tím zvýší bezpečnost pro pacienty a stoupne i jejich šance na vyléčení,“ řekl ČTK k významu superčistých laboratoří iniciátor projektu Petr Kobylka z oddělení buněčné terapie Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT). Dodal, že takové prostory jsou běžné ve farmaceutickém průmyslu, Motol je má mezi nemocnicemi první.
 
„Snažíme se vyvinout vakcínu proti nádoru, která je založena na dentritických buňkách, na nich totiž záleží, kam se imunitní odpověď nasměruje,“ řekla ČTK přednostka Ústavu imunologie Jiřina Bartůňková. Postup je následující: pacientovi s nádorem vezmou jeho buňky, z nich vypěstují dentritické buňky a ve zkumavce smíchají s buňkami z nádoru téhož pacienta. „Za pomoci určitých chemických látek probudíme buňky k tomu, aby začaly s nádorem účinně bojovat,“ uvedla.
 
Takto připravené vakcíny se uplatní při léčbě pacientů, u nichž je vysoké riziko návratu nádoru, tedy u těch typů rakoviny, které se i po léčbě často vracejí a ohrožují nemocného na životě.

Vytvořeno: 19. 12. 2006 / Upraveno: 13. 2. 2018 / Administrátor 2. LF UK