Pochod proti diabetu

14. listopadu 1891 se narodil Frederick Banting, kanadský lékař, který spolu se svým spolupracovníkem Charlesem Bestem objevil léčebné účinky insulinu. V roce 1923 mu za tento objev byla udělena Nobelova cena za fyziologii a medicínu.
 
Právě proto byl 14. listopad vyhlášen Světovým dnem diabetu. Na celém světě se již pátým rokem v tento den pořádají Pochody proti diabetu, které mají veřejnost upozornit na tuto zákeřnou nemoc a na možnosti, jak snížit riziko jejího vzniku.

 

Ani studenti naší fakulty nezůstali letos pozadu. Organizace pochodu se ujal nově vzniklý studentský spolek Motolák spolu s pobočkou IFMSA na naší fakultě. Již od začátku minulého týdne visely v prostorách fakulty a na jejích webových stránkách plakáty upozorňující na tuto akci.
 
A tak se v átriu před děkanátem fakulty sešel hlouček mladých lidí, který se záhy vydal na příjemnou půlhodinovou procházku kolem nemocnice. Ač by to v pátek odpoledne nikdo nepředpokládal, pochodu se zúčastnilo téměř 40 studentů. Někteří z nich měli na krku modrou šálu s nápisem „Den diabetu“, jiní dokonce nesli obrovský banner se jménem této akce. Rozdávali kolemjdoucím informační letáčky a poskytovali zájemcům podrobné a odborné informace o tomto onemocnění – od prvních příznaků přes terapii až po komplikace, které může způsobit. Především se však snažili klást důraz na možnosti prevence v boji s diabetem.
 
I navzdory obavám organizátorů a tomu, že letošní pochod byl prvním, který se na naší fakultě pořádal, jsou mé dojmy velice pozitivní a doufám, že se tato letos započatá akce stane tradicí a bude pokračovat i v následujících letech,
 
Michaela Kotrová

Vytvořeno: 19. 11. 2008 / Upraveno: 11. 1. 2019 / MUDr. Jana Djakow