Přijímací zkoušky trochu jinak

Minulý týden na naší fakultě proběhly přijímací zkoušky ke studiu Všeobecného lékařství a oboru Fyzioterapie (bakalářské a navazující). Je to důležité období v životě fakulty, protože to, jaké studenty přijmeme na naší fakultu, taková bude její budoucnost. Organizační odpovědnost na jejich hladkém průběhu vždy nese Studijní oddělení, proto jsme se obrátili na některé jeho pracovnice.
 
 
Nejprve jsme položili několik otázek paní Havlové, vedoucí Studijního oddělení:
 
Řekněte nám pro začátek pár čísel, takovou malou rychlou statistiku.
Přijali jsme 1873 přihlášek (1414 – Všeobecné lékařství, 252 – bakalářské studium oboru Fyzioterapie, 207 – navazující studium oboru Fyzioterapie) a právě tolik pozvánek k přijímacím zkouškám zase rozeslali. K přijímačkám se ale nakonec dostavilo celkem 1413 uchazečů (1060 – Všeobecné lékařství, 183 – bakalářské studium oboru Fyzioterapie, 170 – navazující studium oboru Fyzioterapie), což představuje něco málo přes 75 % z přihlášených uchazečů. A to mluvím pouze o řádném termínu. Náhradní nás teprve čeká.

 
Jak je možné organizačně zvládnout otestovat a přezkoušet takové množství uchazečů?
Řeknu to jednoduše, je to skutečně velmi obtížné. Letos to bylo celkem pět hektických dnů. V pondělí a v úterý jsme zajišťovali písemné testy pro 353 uchazečů oboru Fyzioterapie bakalářského a navazujícího magisterského studia a ústní pohovory 95 adeptů bakalářského studia téhož oboru.
Středa a čtvrtek byly pro nás asi nejnáročnější dny přijímaček, protože jsme museli zvládnout organizaci písemných testů 1060 uchazečů o studium Všeobecného lékařství. Abychom mohli pozvat nejlepší z nich na páteční ústní pohovory, museli jsme ještě ve čtvrtek zajistit vyhodnocení a později ještě vyvěšení výsledků testů na našem fakultním webu a na nástěnkách ve vstupním vestibulu před posluchárnami. Páteční ústní pohovory pak probíhaly před 15 tříčlennými komisemi, složenými převážně z přednostů klinik a ústavů fakulty. Předběžné výsledky přijímacích zkoušek jsme pak mohli úspěšně vyvěsit ještě tentýž den v pozdně-odpoledních až večerních hodinách.
Tím ale pro nás kolotoč kolem přijímaček zdaleka nekončí. Čekají nás ještě, jak už jsem říkala, přijímací zkoušky náhradního termínu pro ty uchazeče, kteří v době konání řádného termínu byli nemocní. Ti mohou konečné pořadí na výsledkové listině ještě změnit. Pak teprve zasedá hlavní přijímací komise, která určí, kdo bude a kdo nebude přijat. Na závěr ještě musíme rozeslat rozhodnutí o přijetí/nepřijetí všem uchazečům, kteří prošli přijímacími zkouškami.
Pro naši práci platí: Když ji děláme dobře, nikdo o ní nemluví, protože všechno jde, jak má. Jakmile však něco zaskřípe, každý pozná, že se něco nepovedlo. Proto si vždycky přejeme, aby se o naší práci mluvilo co nejméně, protože to je pro nás známkou toho, že naše práce byla bezchybná a precizní.

 
Co je pro vás nejtěžší zajistit pro hladký průběh přijímacích zkoušek?
Všechno musí klapnout. Každý ví, kde je jeho místo a jaký je jeho úkol. Nesmí se vloudit žádná chyba. Každý uchazeč musí dostat svůj jednoznačný kód, každý test se musí včas dostat k vyhodnocení a výsledky testů musí být včas zveřejněny atd. Jde tak trochu o závod s časem a přitom nesmíte udělat chybu. V tom stresu je to hodně náročné. Všechno kontrolujeme několikrát, abychom měli naprostou jistotu, že se na svou práci můžeme stoprocentně spolehnout a to i v případě jakéhokoli zpochybnění ze strany uchazečů.
Avšak jedno, co nelze naplánovat nebo mít pod kontrolou, je počasí a k tomu se letos přidala ještě i pražská MHD. Počasí bylo k nám dost nemilosrdné, sami víte, že bylo horko s tropickými třicítkami. Klimatizaci jsme museli nechat trvale běžet na plný výkon, abychom udrželi snesitelné podmínky v posluchárnách. O to a o další věci, jako je například promítání, se úspěšně postaral pan Frolík.
Městská hromadná doprava je každoročně slabším článkem, jenže letos to byl doslova hotový kolaps pražské dopravy a nejen v té hromadné. Tento rok jsme museli přidávat pár minut do začátku testů i kvůli těm, kteří se rozhodli nespoléhat na pražskou MHD a České dráhy a přijeli po vlastní ose a i tak se ocitli v dopravní zácpě.

 
 
Dále jsme se zeptali Olgy Lupačové, referentky Studijního oddělení, která má na starosti uchazeče o studium na naší fakultě:
 
Které nejdůležitější věci je nutné zařídit, než vlastní přijímačky začnou?
Především je to rozeslání pozvánek na přijímací zkoušky. Rozesílají se měsíc před termínem jejich konání. V tomto období nás mají na poště moc rádi (smích). Jen letos jsme jich za pomoci paní Strnadové z podatelny hromadně posílali 1873. S takovým množstvím poštovních zásilek se chodí na poštu s košem na prádlo.
Potom je nutné zajistit zkoušející pedagogy a dozor v posluchárnách. Do poslední chvíle to bývá tak trošku „Škatulata hejbejte se“, protože se vždycky někdo najde, komu se termín překrývá s dobou konání nějaké další významné akce.
Neméně důležité je pro ně zajistit občerstvení, kávu a minerálku. Někdy se stane, že by to mělo být k dispozici také našim uchazečům. Letos se jeden z nich tak hluboce zamyslil nad otázkou z písemky, že nebylo snadné určit, zda už nesní o studiu na naší fakultě se zavřenýma očima nebo skutečně jen v duchu pátrá po správné odpovědi.

 
V čem byly letošní přijímačky jiné?
Letos jsme měli více zájemců než loni. Jistě si umíte představit, že to značně poznamená a zatíží celou administrativní část přijímacího řízení. I když vám k přijímačkám nakonec třeba přijde jen 50 % uchazečů, všechno musí být připraveno, jako by se jich mělo dostavit 105 %. Tady se nedá nic ošidit.

 
Ptala jste se, v čem byly letošní přijímačky jiné. Já bych spíš odpověděla, v čem byly stejné. Stejné především ve stresu a to určitě na obou stranách. Dám vám příklad na tzv. kroužkařích a křížkařích. Už kolikátý rok využíváme hromadného zpracování dat při vyhodnocování písemných testů. Proto bylo důležité správně vyplnit tabulku odpovědí, ve kterých se správné odpovědi zaškrtávaly pomocí křížku ve tvaru x. Jako vždy se našli jedinci, kteří ve stresu označovali svoje odpovědi kroužky nebo křížky ve tvaru +, tedy kroužkaři a křížkaři.
Letos jsme také napjatě očekávali, zda se objeví nějaký uchazeč, který by si v den písemných zkoušek ještě koupil modelové otázky z fyziky, chemie a biologie jako tomu bylo minulý rok. Musím zkonstatovat, že loňský rekord nepadl a poslední prodej sady modelových otázek jsme zaznamenali naposledy den předem.
 
Děkuji za rozhovor
-mc-


Foto V. Stárek, Fotolaboratoř

Vytvořeno: 19. 6. 2007 / Upraveno: 7. 1. 2019 / Administrátor 2. LF UK