Vánoční zpívání na KDHO a LDN

Všichni lidé na světě si vzájemně přejí veselé Vánoce. Někteří ale letos stráví Štědrý den v nemocnici, kde se o Vánocích často i děti těší spíše než na Ježíška a na dárečky na to, že půjdou domů. Když sem proto má vstoupit duch Vánoc, musí se utkat s pocitem, že za ním přijde Ježíšek, který zde mnohým na Štědrý den nesplní to největší přání.
 
Právě proto se skupina mediků (pod záštitou spolku „Motolák“ a organizace IFMSA CZ). rozhodla podpořit vánoční atmosféru a připravila v rámci „Vánoční dílny“ dárečky pro pacienty dětské hemato-onkologie a pro pacienty z léčebny dlouhodobě nemocných. Čas konání dílny nakonec padl na odpoledne posledního čtvrtku před Štědrým dnem tedy na 18. 12. Dárečky samozřejmě nečekaly na Ježíškovský expres, ale byly rozdány hned.

 
Na některých jednotkách se děti shromáždily v jedné místnosti, a to proto, že pro ně studenti měli připraveny ještě vánoční koledy na přání nebo jen tak pro navození vánoční atmosféry. Jinde se hrálo na každém pokoji zvlášť nebo se alespoň otevřely dveře na chodbu, kde zněly koledy... Především díky srdceryvné smysluplnosti a díky širokému pozvání na akci nakonec přišlo tolik studentů (kolem třiceti), že byly vytvořeny dvě skupiny, které si rozdělily jednotlivé části oddělení – jedna skupina byla kytarová, druhá s klarinety, houslemi a andělem. Velké díky patří také zahraničním studentům, kteří svými nápady na výrobky vnesli do celé akce mezinárodního ducha.

 
A jaké dárečky děti a pacienti LDN dostali?
Kromě vyráběných přáníček, obrázků, řetězů a papírových vloček na výzdobu děti dostaly plyšáky, získané v rámci veřejné sbírky, a kluci malá autíčka. Pro pacienty LDN byly připraveny pečené podkovy...
 
Celá akce probíhala v této formě a organizaci poprvé. Veškerý materiál a dárečky byly sehnány organizátory – velké díky za ně patří tedy Ivče, Lukášovi, dalším z Motoláku i ostatním, které bohužel neumím všechny vyjmenovat...
 
Myslím, že taková akce je jedinečná, pohodová a nedá tolik práce – všichni něco umíme – zpívat, hrát, malovat nebo se alespoň jen usmívat . Těším se na příští rok, na další vánoční dílnu a zpívání na LDN a KDHO a přeji všem alespoň jedno splněné vánoční přání!
 
-az-
 

Vytvořeno: 22. 12. 2008 / Upraveno: 2. 2. 2017 / MUDr. Jana Djakow