Většina lékařů bude vzdálena třeba 400 kilometrů od nemocnice

Student 5. ročníku Václav Novák strávil semestr na Erasmu v norském Trondheimu. Píše esej a posílá fotografie.


Václav Novák.
Fotografie na této stránce:
Archiv autora.

Strávil jsem letní semestr na Norwegian University of Science and Technology v Trondheimu. Letní semestr je poněkud zavádějící pojem, vzhledem k tomu, že v lednu, kdy jsem přijel, svítalo někdy kolem deváté a ve čtyři hodiny odpoledne byla zase úplná tma. Předlouhou polární noc kompenzovaly polární dny v červnu, kdy celou noc slunce téměř nezapadlo.

Na místní lékařské fakultě vyučují po dobu jednoho semestru ve 4. ročníku v angličtině. Mohou tak přijet zahraniční studenti a účastnit se vyučování bok po boku s norskými studenty. Tento koncept se mi velmi líbí, protože jsem se mohl seznámit s velkým množstvím místních studentů a netrávil čas obklopený pouze zahraničními kolegy. Zároveň ve výuce lze používat více mezinárodních zdrojů, a celá výuka tak nabývá na prestiži.

Systém blokové výuky je funkční i zde, jen pro praxe a přednášky jsou vždy vymezené určité dny. Přednášky jsou určeny pro celý ročník, takže se může stát, že v pondělí, úterý a v pátek posloucháte lekce o gynekologii, ale ve středu a ve čtvrtek chodíte na dětskou psychiatrii. Občas si tedy student musí něco na praxe nastudovat, pokud se blok přednášek daného předmětu ještě nekonal.

Norové jsou velmi přesní, takže se nám nikdy nestalo, že bychom čekali, až si nás vyzvedne vyučující. Zároveň si potrpí na přestávky, takže pokud běží přednáška déle než hodinu v kuse, již se hlásí o pauzu. Myslím, že pro občerstvení a obnovení pozornosti je to zvyk velmi milý.

Areál nemocnice St. Olavs je moderní, nachází se přímo v centru města, na druhém břehu řeky se tyčí slovutná trondheimská katedrála. Jednotlivé budovy nemocnice jsou vždy ve druhém patře propojeny mosty, takže se dá snadno přemisťovat z jedné budovy do druhé – ideálně na koloběžce či skateboardu. Manželé Edvard a May-Britt Moser ze St. Olavs obdrželi v roce 2014 Nobelovu cenu za medicínu, za svůj výzkum v oblasti neurověd, není tudíž žádným překvapením, že jednu třetinu areálu nemocnice tvoří neurocentra. Tito dva významní vědci mají kanceláře v téže budově, ve které mají medici přednášky, takže občas je možné potkat je v kantýně. Kdo může říci, že chodí na oběd s laureáty Nobelovy ceny?

Výuka byla velmi praktická se zaměřením na osvojení základních dovedností. Většina studentů se stane praktickými lékaři a jako často jediní lékaři široko daleko vzdáleni třeba 400 kilometrů od nejbližší nemocnice budou muset umět vyřešit všechny akutní stavy, naučit se prioritizovat, do jisté míry předvídat vývoj zdravotního stavu svých pacientů a provádět i drobné invazivní výkony. Učil jsem se tak například zavádět nitroděložní tělíska. Každý čtvrtek pak kruh pod dohledem zkušeného lékaře probírá interaktivní kazuistiky z daného oboru se zaměřením na postupy vyšetření a diferenciální diagnostiku. Semestr je zakončen velmi náročnou teoretickou a praktickou zkouškou.

Velmi se mi líbilo velké množství sportovišť po celém Trondheimu a sportů, na které se může student zapsat a vyzkoušet si, co obnášejí. Mně se tak například povedlo zúčastnit se kursu jachtingu. V zimě je v okolí protaženo mnoho kilometrů běžkařských tratí – to, že se dá za 15 minut chůze od koleje nasadit běžky a vyrazit do stopy, mi v Praze bude chybět.

Norsko oplývá nádhernou přírodou. I přes nabitý studijní program jsem rád, že jsem se mohl podívat na mnoho čarovně krásných míst a splnil si sen spatřit polární záři. Karlova Univerzita by měla určitě zvážit koupi asi čtyřiceti horských chat, v lepších případech i se saunami. Takovou nabídku právě využila trondheimská univerzita a mnoho studentů na tyto chaty rádo o víkendu jezdí.

Osobně mě výuka v Trondheimu nadchla a život v Trondheimu mi mnohé dal. Každému studentovi, který zvažuje se Erasmu zúčastnit, můžu tuto nezapomenutelnou zkušenost doporučit.

Vytvořeno: 21. 11. 2018 / Upraveno: 22. 11. 2018 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.