World Diabetes Day 2011

U příležitosti Světového dne diabetu měřili dne 11. 11. 2011 na Václavském náměstí a v obchodním centru Arkády Pankrác studenti 2. a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zájemcům nejen hladinu cukru v krvi, ale také výši krevního tlaku a BMI. Hlavním cílem této akce je upozornit veřejnost na fakt, že diabetes mellitus je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních onemocnění naší doby. Jen u nás je evidováno až 800 000 diabetiků. Přitom 92 % nemocných trpí cukrovkou druhého typu, jejíž vznik je sice podmíněn genetickou predispozicí, ale například nástup nemoci lze výrazně ovlivnit způsobem života. Diabetická asociace České republiky navíc odhaduje, že dalších 200 000 lidí s cukrovkou o své nemoci neví.
 
Jak to vypadalo na stanovišti na Václavském náměstí?
I proto se v pátek sešla v dolní části Václavského náměstí skupinka studentů medicíny, která začala, přes podezřívavé pohledy kolemjdoucích a strážníků Městské policie, stavět svůj „cirkusový stan“. To by se nám možná ve výsledku vůbec nepovedlo, nebýt zapůjčených štaflí z blízké prodejny Baťa. Jenže tím ani zdaleka naše nesnáze neskončily. Následovalo ještě horečné shánění prodlužovaček, abychom se mohli napojit na stánek s buřty, cesta na Karlovo náměstí pro stoly, a jejich následné stěhování tramvají nebo demonstrativní měření glykémie pro potřeby TV Metropol. Přes všechny obtíže se nám podařilo začít s měřením chvíli před polednem, jak bylo v plánu – nutno podotknout, že zájemce o měření jsme měli už od brzkého rána, a nemálo z nich se pak skutečně vrátilo i po poledni.
Ukázalo se, že starost o své zdraví nemají jen starší lidé, kteří jsou diabetem druhého typu nejvíce ohroženi, ale i lidé ve středním věku, studenti, a dokonce dorazily i malé děti se svými rodiči a maminky v očekávání. Naším úkolem pak bylo nejen sdělovat dobré zprávy, ale i poradit co dál a uklidnit ty, jejichž hladina glykémie či krevního tlaku byla mimo normu. A je nutno podotknout, že pokud se člověk o špatné zprávě dozví včas, nemusí být zdaleka tak zlá, jak by mohla být později.

 
A jak na druhém stanovišti, v OC Arkády?
Ačkoli to ještě v 11.00 dopoledne před Arkádami Pankrác vypadalo, že se zde žádné měření glykémie odehrávat nemůže, neboť nám každou chvíli uletí stan, všechno jsme nakonec organizačně zvládli, a to hlavně zásluhou studentů ze 3. lékařské fakulty. Vyjednali nám svolení přesunout se do vnitřních prostor centra, a tak jsme do půl hodiny byli připraveni na první zájemce o kontrolu svého zdravotního stavu. Většinou od nás lidé odcházeli s úsměvem a díky na rtech. Když jsem několika z nich položila pár otázek, dozvěděla jsem se, že by ocenili akce podobné WDD častěji a na více místech po Praze. Velká část z nich patřila mezi naprosto zdravé jedince, které jsme na rizika diabetu mohli upozornit a poradit jim, co pro sebe mohou v rámci prevence udělat. Navštívili nás i pacienti s již diagnostikovaným diabetem a našli se i lidé, kterým jsme naměřili zvýšenou hladinu glykémie poprvé a nabídli spolu s přítomným lékařem rady, jak mají postupovat dál.

 
Na několik otázek ohledně diabetu i WDD mi odpověděl i profesor MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, přednosta interní kliniky UK 2. LF a FN Motol a předseda České diabetologické společnosti.
 
Jak vy sám hodnotíte WDD jakožto akci, která má upozornit na diabetes jako vzrůstající hrozbu?

Jako důležitou aktivitu, která je jednou z faset celé řady dalších aktivit upozorňujících na závažnost problému zvaného diabetes. O to více jsou tyto aktivity nutné, o co méně je diabetes chorobou s alarmujícími úvodními příznaky.

 
Myslíte si, že se povědomí o cukrovce mezi pacienty zvyšuje díky konání podobných akcí?
Jsem o tom přesvědčen, současně si uvědomuji velmi přesně, že tyto aktivity se musejí opakovat dlouhodobě.
 
Jaké jsou klasické mýty a nepravdy, se kterými se u lidí ohledně tohoto onemocnění setkáváte?
Inzulín je škodlivý. Dieta se nemusí držet. Mastičkář mi pomůže lépe než léky. Chróm je lepší než metformin. Melasa pomohla mému sousedovi. Vidím dobře, proč bych chodil na vyšetření k oftalmologovi? Já vůbec nejím, jak to že jsem nezhubnul/a.

 
Změnily se v poslední době trendy ve vývoji antidiabetik?
Trend je stále stejný – snaha získat léky bezpečnější a účinnější. Nicméně nová antidiabetika obrací diabetologii vzhůru nohama. Nová léčba založená na účinku tzv. inkretinů je nejméně stejně účinná jako dosavadní, ale má podstatně menší riziko hypoglykémie. Nová analoga jsou bezpečnější, nové inzulínové pumpy jsou sofistikovanější. Vždy ale připomínám, že diabetes je nemoc, s níž si bez spolupráce nemocného neporadí žádný lékař. Prostě „tabletky na vyléčení cukrovky“ nejsou a v dohledné době nebudou. Současnost není nakloněna přijímání osobní zodpovědnosti a pochopení nutnosti osobního vkladu do léčby. V diabetologii přístup „doktore, jsem nemocný, starej se“ moc nefunguje.

 
Andrea Šustrová, 1. ročník
Jaroslav Vrba, 3. ročník
 
Foto: Michael Svatoň, 3. ročník

Vytvořeno: 25. 11. 2011 / Upraveno: 15. 4. 2021 / MUDr. Jana Djakow