Zájem studentů byl inspirující

Drahomír Kolenčík, medik ze 4. ročníku, přináší postřehy ze Spolkového kongresu spolku studentů medicíny Německa (BuKo), kterého se v prosinci účastnil. Akci letos hostila Lipská univerzita, která slaví 600 let a při této příležitosti pozvala přesně 600 studentů.


Skvěle strávený předvánoční víkend v nedalekém německém Lipsku, v příjemné vánočním atmosféře. Tak bych přibližně charakterizoval víkend od 4. do 6. prosince. Zní to obyčejně, ale opak je pravdou. Konal se Bundes Kongres (BuKo) Bundes Vertretung der Medizinstudierenden in Deutschland 2015 (Spolkový kongres spolku studentů medicíny Německa 2015).

Jak už sám název napovídá, i pro německé mediky je to zvláštní událost. Tím spíš, že vše letos hostila Lipská univerzita, která slaví 600 let a při této příležitosti pozvala přesně 600 studentů. Rozsahem a organizací se jednalo určitě o jednu z nejvíce povedených akcí, kterou jsem zažil, a hned na začátku víkendu u mě získali pořadatelé respekt svojí tvrdou prací. Ale v čem spočívá náplň takového kongresu? Může to být pro českého studenta vůbec přínosné?

Kongres slouží ke zlepšení znalostí a osobního rozvoje. Témata jednotlivých sekcí přímo či nepřímo souvisejí s medicínou a zdravotnictvím. Všichni si zvolí několik týdnů před samotným konáním při online registraci tři semináře, které pak tvoří jejich individuální osnovu celého víkendu. Už zde při výběru je vidět, že se nejedná o akci šitou horkou jehlou. Člověk má na výběr z několika desítek seminářů. My jsme se například připojili ke Cardiopulmonale Reanimation und Intubation (KPR a Intubace), Gesundheitspolitik (Systém německého zdravotnictví), Karriereplanung (Plánování kariéry), a v neposlední řadě Anamnesa.

Semináře byly v našem případě výborně připravené a měly velmi dobrou pedagogickou úroveň. Celkový dojem podtrhovalo, že studenti byli aktivní a vše probíhalo velmi otevřeným a diskusním způsobem.

V sobotu večer se ještě uskutečnily dva bloky hromadných prezentací. Každý trval přibližně hodinu a současně probíhalo několik přednášek najednou. Jednalo se zejména o pódiové diskuse anebo frontální přednášky, jak je známe z naší alma mater. Každopádně se jednalo o témata nad rámec normálního studia. Osobně nejzajímavější dle mého byla výše zmíněna pódiová debata. V jednu chvíli se na ní sešli reprezentanti všech stran, které participují na studiu. Mohli jsme tam vidět zástupce studentského spolku BMVD, děkana tamější fakulty a další významné osobnosti medicíny ze všech částí Německa. Celou hodinu se vše točilo okolo situace ve vzdělání mediků, budoucích plánů. Vše děláno pro studenty, aby věděli, kam směřuje jejich vzdělání, a mohli přispět svým názorem. Inspirující byl zájem studentů. Zaplnila se skoro celá posluchárna a nebyla nouze o dotazy.

A aby se nezapomnělo na zábavu, celý program byl proložen nejrůznějšími akcemi a hrami. Hned v pátek večer nás čekala MedVenture, neboli bojovka okolo centra Lipska. Oficiální party se konala v centru v sobotu večer. Samozřejmě zbyl i čas na prozkoumání nedalekých vánočních trhů (univerzita je prakticky v historickém centru města). Snad ale největší pochvalu organizátoři zaslouží za zajištění výborného jídla, které se podávalo v místní menze. A dovedete si představit, že při takovém programu měl člověk hlad pořád!

A pro nás asi nejzásadnější otázka! Má účast smysl pro české studenty?

Z popisu je jasné, že znalost němčiny je výhodou. Každopádně při neznalosti jazyka není všemu konec. Většina studentů umí anglicky velmi dobře a není pro ně problém přejít na angličtinu. Sám jsem některé příspěvky raději říkal v angličtině.

Obsahově je to pro každého přínosem. Ať už si zvolíte odpočinková či serioznější témata, nebudete zklamáni. Pro každého se najde větší či menší přínos, zlepšení němčiny, noví přátelé nebo nové nápady. A pokud se vám tento krátký popis líbil, neváhejte se příští rok přihlásit a vyjet.

Jestli jste dočetli až sem, přidávám pár otázek k zamyšlení. Měli bychom mít také něco podobného v Čechách? Jaké druhy seminářů byste si vybrali? Uvítali byste pódiové diskuse o medicínském vzdělání i u nás? Pojedete další rok na BuKo? A co na to Jan Tleskač?

Drahomír Kolenčík, student 4. ročníku

Vytvořeno: 4. 1. 2016 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková