Životní příběhy: prof. Josef Koutecký

V rámci přednášek z cyklu Životní příběhy promluvil ve Velké posluchárně o svém životě prof. Josef Koutecký. „Je čest, že jsme se mohli s panem profesorem osobně setkat, odnesli jsme si nejen dojem, že je pan profesor báječný, pokorný a moudrý člověk, ale i mnoho rad do života,“ říká koordinátorka projektu Životní příběhy Tereza Šváchová, studentka 2. LF UK.


Už když jsem se s panem profesorem telefonicky domlouvala, bylo mi jasné, že je pravda, co se o něm říká. Že je velmi milý a vstřícný. Nabyla jsem také dojmu, že i když je v důchodu, stále je zaneprázdněný a žádaný. Pro přednášky z cyklu Životní příběhy jsme vybrali středy odpoledne, protože většina studentů má v tu dobu čas. Pan profesor se středou kolem čtvrté souhlasil, tak jsem začala plánovat, která středa by byla nejlepší. Když jsem konečně vybrala, ukázalo se, že zrovna tuhle středu má pan profesor naplánovaný nějaký významný koncert, a tak jsme si museli počkat ještě o týden déle. Ale čekání se rozhodně vyplatilo.

Velká posluchárna se 11. 11. v 16.30 naplnila skoro celá. Přišli nejen studenti, ale i vyučující a další zaměstnanci 2. LF UK. Není se čemu divit – kdo by si nechal ujít přednášku tak zajímavého, váženého člověka a uznávaného lékaře.

Hned od začátku bylo jasné, že přednáška určitě nebude nudná a že má pan profesor skvělý smysl pro humor. Prozradil nám, že když přemýšlel nad tím, jak svoje vyprávění pojme, rozhodl se projít všechna období svého života od dětství až po stáří, a zároveň se nechal inspirovat názvem knihy o svém životě, na které se v současné době pracuje a která se jmenuje „Osm múz Josefa Kouteckého“. Rozhodl se tedy, že bude postupně zmiňovat všechny své múzy – Prahu, zvířata, umění, češtinu, sběratelství, víru, medicínu a rodinu.

Začal vyprávět od dětství, ale postupně se ukázalo, že z časových důvodů nebude schopný tenhle svůj plán dodržet, a tak nakonec mluvil o tom, co bylo nejzajímavější a nejdůležitější.

Z obecenstva se často ozýval smích. Když profesor Koutecký mluvil o dětství, o svých (i jiných) zvířatech – třeba jak operoval malou gorilku – nebo o neuvěřitelných známostech, které navázal se slavnými hudebníky. Nejvíce studenty medicíny potěšilo vyprávění o tom, jak se dostal k medicíně a k dětské onkologii a jak dříve probíhala výuka, o čemž pan profesor mluvil poměrně velkou část přednášky. Všechny určitě dojalo, jak hezky mluvil o své manželce. Díky dotazům studentů a profesorovým zajímavým odpovědím se nakonec přednáška dokonce protáhla ještě o půl hodiny, ale všichni, kdo mohli zůstat, byli jedině potěšeni.

Je čest, že jsme se mohli s panem profesorem osobně setkat, odnesli jsme si nejen dojem, že je pan profesor báječný, pokorný a moudrý člověk, ale i mnoho rad do života – bez nadšení, vytrvalosti, přesvědčení a podpory blízkých nikdy nedosáhneme ve svém životě ničeho výjimečného, ale s nimi dokážeme překonat i ty nejkrušnější okamžiky.

Celá přednáška byla natáčena a fotografována Odborem komunikace FN Motol a video je umístěno na adrese: https://www.youtube.com/user/FNMOTOLVIDEO/videos.

Tereza Šváchová,
studentka 2. LF UK a koordinátorka projektu Životní příběhy

Vytvořeno: 17. 12. 2015 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková