Daruj krev s Karlovkou: 4 dny před koncem 2. LF UK stále druhá

Jistě již většina z vás zaznamenala, že v pondělí 19. 10. odstartovala velká celouniverzitní akce s názvem Daruj krev s Karlovkou (UK) pořádaná Studentskou unií UK (SUUK) ve spolupráci s transfuzními odděleními pražských nemocnic, transfuzním oddělením fakultní nemocnice v Hradci Králové a transfuzním oddělením fakultní nemocnice v Plzni. Celá akce probíhá do pátku 20. 11. 2015. Cílem projektu je přilákat na transfuzní oddělení PRVODÁRCE z řad studentů UK, kteří se následně stanou pravidelnými a ukázněnými dárci krve. Přinášíme aktualizovanou statistiku za uplynulé tři týdny projektu.


Člověk je zrozen k vzájemné pomoci.

Lucius Annaeus Seneca (4 př. n. l. – 65 n. l.)

Rozhodnutí o darování krve je prvním, a zároveň nejdůležitějším krokem. Každý jedinec by si měl pečlivě zvážit, zda se chce opravdu stát pravidelným dárcem krve – tedy, zda bude transfuzní oddělení navštěvovat pravidelně a datum svého odběru bude přizpůsobovat aktuální potřebě krve. Darování krve je poměrně zásadní krok, ze kterého kromě pocitu z dobrého skutku plynou i jisté povinnosti.

Proč darovat

Darováním krve se řadíte mezi lidi, kteří pomáhají zachraňovat životy. Životy, které visí často na vlásku kvůli rozličným zdravotním komplikacím – počínaje úrazovými stavy přes nejrůznější operační výkony až třeba k hemato-onkologickým onemocněním (např. leukémie). Mimo to se vám v pravidelných intervalech dostává zpráva o vašem vlastním zdraví (díky provedeným klinickým testům vámi darované krve). Další nespornou výhodou je možnost využití programů pro dárce krve, které nabízejí zdravotní pojišťovny (např. proplacení poukazu do fitness centra – více na webu jednotlivých pojišťoven). Ale především se stáváte členy onoho elitního klubu lidí, kteří svým činem pomohli zachránit někomu život.

JM rektor Univerzity Karlovy
prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA,...
...také podpořil projekt Daruj krev

Projekt Daruj krev však není jen o samotném dárcovství. Jeho součástí budou také další akce, jako semináře a soutěže o hodnotné ceny – např. soutěž o největší skupinu lidí na jedné fotce z jedné fakulty či nejkreativnější fotku na téma dárcovství krve.

Více informací, včetně registračního formuláře, naleznete na http://darujkrev.cuni.cz/ a také na https://www.facebook.com/events/1637099506562882/. (Registraci provádíme, protože jednotlivé transfuzní stanice jsou schopny přijmout jen omezený počet prvodárců za den a nechceme zbytečně překračovat jejich kapacitu.)

Jsem rád, že jsem se mohl spolu s Václavem Heřmanem v rámci spolku Motolák do pořádání tohoto záslužného projektu zapojit, a že se již během prvních týdnů, jak průběžné výsledky naznačují, projektu zúčastnilo několik studentů naší fakulty. Jim, ale i dalším, kteří se na svůj odběr teprve chystají, patří velké uznání. Je to rozhodnutí nepochybně správné.

Velké poděkování patří též zástupcům Studentské unie UK, kteří projektu věnovali mnoho energie a volného času.

Za organizační tým projektu

Martin Mikeš

Statistika za první čtyři týdny projektu, tj. 19. 10. – 13. 11. 2015:

1. 1. lékařská fakulta 35
2. 2. lékařská fakulta 25
3. Přírodovědecká fakulta 21
  Filozofická fakulta 21
5. Farmaceutická fakulta v Hradci Králové 20
6. Fakulta sociálních věd 14
7. Pedagogická fakulta 9
  3. lékařská fakulta 9
9. Právnická fakulta 6
10. Matematicko-fyzikální fakulta 5
11. Fakulta humanitních studií 2
  Lékařská fakulta v Hradci Králové 2
  Fakulta tělesné výchovy a sportu 2
  Katolická teologická fakulta 2
15. Husitská teologická fakulta 1
  Lékařská fakulta v Plzni 1
17. Evangelická teologická fakulta 0

Celkový počet studentů zapojených do projektu:

175
Vytvořeno: 15. 11. 2015 / Upraveno: 1. 2. 2019 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková