Přijímačky, tak už nám to začalo...

O vysokoškolský diplom u nás nebývale roste zájem. Za poslední roky se počet studentů prudce zvýšil. Na vysoké školy se jich v roce 2006 poprvé zapsalo až 67 tisíc. Také naše fakulta pociťuje tento zvýšený zájem a v náročném přijímacím řízení se snaží vybrat ty nejlepší z nich. Tento fakt mimo jiné potvrdil článek Lidových novin, který vyšel 31. 1. 2007. V něm, v porovnání s ostatními lékařskými fakultami u nás, vyšla 2. LF jako druhá nejnáročnější.

 
Přijímací řízení na naši fakultu se, podobně jako jinde, skládá z několika etap. Úplně první je všude stejná a končí posledním dnem, kdy lze podat přihlášku ke studiu. V tu dobu jsou Studijní oddělení a podatelna doslova zavaleny hromadami vyplněných tiskopisových formulářů. Příliv přihlášek nepolevuje hned, ale až po několika dnech, protože o přijetí přihlášky rozhoduje datum na poštovním razítku.
 
Pracovnicím Studijního oddělení jsme položili několik otázek. Nejprve však paní Strnadové z podatelny, u které přijímací řízení na naší fakultu pro každého zájemce musí začít zaevidováním jeho přihlášky po doručení.
 
Kolik přihlášek jste denně zaevidovala?
To bylo různé, ale první přihlášky se začaly objevovat už někdy v prosinci loňského roku. Samozřejmě se situace měnila s přibližujícím se termínem uzávěrky. V posledních dnech to bylo 200 a někdy se dokonce počet za den zaevidovaných přihlášek blížil ke třem stovkám.

 
Po přijetí přihlášky v podatelně se dostává na Studijní oddělení fakulty. Referentky Olgy Lupačové jsme se zeptali:
 
Lze říct, alespoň přibližně, kolik přihlášek k nám bylo letos podáno?
Dnes už to můžeme říci přesně. Pro magisterské studium studijního programu Všeobecné lékařství došlo v řádném termínu 1418, pro magisterské navazující studium oboru Fyzioterapie 209 a pro bakalářské studium oboru Fyzioterapie 250 přihlášek.
 
V tomto období jistě odpovídáte denně na spousty dotazů ať telefonických nebo elektronických. Na co se uchazeči ptají nejčastěji?
Asi na to, zda musí dokládat maturitní vysvědčení, zda bereme ohled na průměr nebo různé jiné aktivity během středoškolského studia. Řada dotazů se týkala uznávání zkoušek z předešlého studia, zda přijímáme zájemce bez přijímaček nebo je zajímá, pokud budou přijati, jaká jsou pravidla pro ubytování. Dlouhá řada dotazů se týkala náhradního a mimořádného termínu.
 
Jaký je mezi nimi rozdíl?
Náhradní termín je pouze pro zájemce, kteří byli v době konání v řádném termínu přijímaček nemocní a mimořádný termín pro české zájemce, kteří maturovali v zahraničí. Pro ně jsou přijímačky až v září.
 
Myslíte, že ještě existují některé dotazy, které vás dokážou překvapit nebo dokonce vyvést z míry?
Vyvést z míry snad už ani ne, ale letos mě zaujal jeden starostlivý rodič, který se vyptával na mnoho podrobností kolem přijímacího řízení na naši fakultu a nakonec mi vysvětlil, že jeho potomek studuje teprve druhý ročník střední školy. Tomu říkám, kdo je připraven, není překvapen .
 
Fakulta prodává už několikátým rokem modelové otázky k písemnému testu přijímacího řízení. Je o ně zájem už nyní?
Zájem je skutečně značný. První soubory modelových otázek jsme začali prodávat už někdy v září. Do této doby jsme prodali asi 400 souborů (pozn.: jeden soubor obsahuje modelové otázky z biologie, fyziky a chemie). Zajímavostí je, že se najdou zájemci ještě i v den konání přijímaček.

 
Na konec jsme nevynechali ani vedoucí Studijního oddělení, paní Havlovou:
 
Řekněte nám, podle statistických odhadů ministerstva by čísla o počtu přihlášek měla být vyšší než v loňském roce. Platí tento předpoklad také pro naši fakultu?
Naprosto. Do tohoto předpokládaného navýšení zájemců o naší fakultu se statistiky trefily docela přesně ať mluvíme o počtech přihlášek k magisterskému nebo k bakalářskému studiu.
 
Zahraničním studentům fakulta dává možnost studovat v češtině nebo v angličtině jako samoplátce. Je hodně zahraničních zájemců o studium v češtině? Ze které nejvzdálenější země pocházejí.
Zájemců ze zahraničí o českou výuku, tedy bezplatně, se každoročně najde celkem dost, ale zkušenosti jsou takové, že jazykové schopnosti mnohých z nich nejsou pro toto studium dostatečné. Pocházejí nejčastěji z východní Evropy, z Ruska nebo z Ukrajiny. Ovšem jednoznačně nejexotičtější zemí, ze které k nám přihláška doputovala, je Peru.
 
Děkuji za rozhovor
-mc-
Foto V. Stárek, fotolaboratoř

Vytvořeno: 14. 3. 2007 / Upraveno: 11. 1. 2019 / Administrátor 2. LF UK