Vysoké školy připravily besedy o významu vzdělávání

Zástupci vysokých škol připravili na tento týden řadu akcí, na kterých chtějí upozornit na své podfinancování a s tím spojené problémy... Podrobnosti ve zprávě ČTK.


Praha 2. října (ČTK)

Zástupci vysokých škol připravili na tento týden řadu akcí, na kterých chtějí upozornit na své podfinancování a s tím spojené problémy. Uspořádají různé besedy a shromáždění, na kterých chtějí veřejnost seznámit s významem vzdělávání a tím, jak důležité jsou vysoké školy pro budoucí prosperitu státu. ČTK to sdělil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Na většině univerzit se budou konat debaty v závěru současného Týdne pro vzdělanost v rámci Noci vědců. Jejich kompletní seznam je na facebooku.

Kvůli nespokojenosti s financováním vysokých škol chtěli akademici tento týden původně protestovat. Minulý týden ale vláda schválila růst jejich rozpočtu o požadované minimum tří miliard korun proti letošku, a rektoři následně rozhodli, že místo protestů uspořádají happeningy a různá diskuzní shromáždění.

Akademický rok začne dnes odpoledne slavnostními proslovy na Technické univerzitě v Liberci, kam se sjeli rektoři na dvoudenní zasedání České konference rektorů. Většina debatních shromáždění bude ale až v závěru týdne. V pátek se má konat tradiční Noc vědců, při které se na aktuální problematiku financování vysokých škol zaměří několik univerzit. Se současným stavem vysokého školství chce veřejnost seznámit například Masarykova univerzita v Brně, Vysoká škola Báňská – Technická univerzita v Ostravě, Univerzita Pardubice nebo Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Kromě toho se během celého týdne uskuteční i další akce. Například na Univerzitě Karlově budou ve čtvrtek a v pátek diskuze s doktorandy nebo o vysokoškolských odborech. Na České zemědělské univerzitě se s doktorandy bude debatovat v úterý a Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nabídne debatu o vzdělanosti s Petrem Pithartem.

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller vyzval ostatní akademiky, aby v tomto týdnu ve výuce ve 12.05 několik minut diskutovali se studenty o situaci českého vysokého školství. Podle něj není růst rozpočtu v příštím roce dostatečným řešením, protože vysoké školy nemají záruku financování v příštích letech.

Rozpočet vysokých škol se od roku 2012 pohyboval kolem 21 miliard korun. Příští rok by měl být přibližně 24 miliard korun. Po jeho schválení současnou vládou o něm bude rozhodovat až nová Sněmovna vzešlá z říjnových voleb.

Vytvořeno: 3. 10. 2017 / Upraveno: 9. 10. 2017 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.