Design HELP

Štítky

Ještě krok a Design HELP je v Motole

Když jsem se letos na podzim procházela po výstavě Design blok, mezi jednotlivými vystavovateli jsem objevila prostor, který mi byl chronický známý. Na první pohled červená a bílá, zdravotnický kříž. Až na druhou dobu jsem jsi všimla, že to nejsou jen návrháři využité hit barvy nemocnice pro jejich nové modely, ale že to jsou návrhy nemocničního prostředí, čekárny a drobné předměty, které mi každou částí připomínaly kus nemocnice tak, jak na to nejsem zvyklá. Světlé, prosté, vlídné. Design HELP.
 
Design HELP, o. s. za nemocnice vlídnější, je občanské sdružení, jehož cílem je podporovat a přímo se podílet na zkvalitnění nemocničního prostředí v České republice. Jak toto originální občanské sdružení vzniklo, jaké má plány a kdy se jich u nás v Motole dočkáme? Za Design Help odpovídá Lucie Šmardová.
 
Co bylo tím impulzem pro vznik občanského sdružení Design Help a kdy vzniklo?
Design Help se poprvé představil na podzimním Design bloku roku 2008, tehdy ještě ne jako občanské sdružení, spíše jako skupina lidí, kteří společně vytvořili kolekci módních doplňků vyrobených z bezpečného nemocničního odpadu. Jako občanské sdružení fungujeme od roku 2010. Počátečním impulzem byla úspěšná léčba Lenky Křemenové na hematologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Projekt vznikl jako poděkování za veškerou oporu a péči lékařů a sester v průběhu překonávání léčby.
 
Kolik lidí patří do týmu Design Help a jak vznikají jednotlivé návrhy? Pracujete na projektu vždy všichni dohromady?
Zakládajícími členy sdružení jsou Lenka Křemenová, David Maštálka, Marta Maštálková a Petra Kasová. Postupně se k nim přidalo dalších šest lidí – Helena Chalupová, Alena Hušková, Helena Petříčková, Veronika Rollová, Tereza Schneiderová a já. Samotný projekt pro nemocnici navrhují a1architects, o grafiku a vizuální podobu se stará Marta Maštálková. Na nových špercích spolupracujeme například s duem Dechberoucí, fotografie připravuje Jana Šašková, o jejich styling se stará Iva Němcová. Loňskou kolekci navrhli kromě Dechberoucí také Boris Klimek, skupina MUCK, Jan Pavézka, Tereza Volná a dvojice Automatt. Ostatní provozní činnosti sdružení nemáme nějak přísně rozděleny. Protože všichni pracujeme dobrovolnicky, zadarmo ve svém volném čase, rozdělujeme úkoly podle časových možností a zájmů jednotlivých členů.

 
Jak sháníte finanční prostředky na realizaci vašich projektů?
Zatím jsme vše financovali a realizovali z výtěžků z dobročinného prodeje šperků a doplňků, které vznikly recyklací bezpečného nemocničního odpadu. Dostali jsme také několik peněžitých darů a na jaro plánujeme uspořádat aukci designérských produktů a kolekce, kterou jsme loni představili na Design bloku.
 
Jaký byl váš první realizovaný projekt a jak dlouhá byla cesta od prvního návrhu k úspěšnému dokončení vaší práce?
Prvním realizovaným projektem byly úpravy interiéru chodby lůžkového oddělení Hematologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Projekt vznikl v roce 2010 a během následujícího roku se jej podařilo zrealizovat.

 
Proč jste si vybrali za cíl vašich nápadů právě prostředí nemocnice? A proč právě Neurologickou kliniku 2. LF UK a FNM?
Jak už jsem říkala, na začátku to byla osobní zkušenost jedné ze zakládajících členek, která byla před několika lety hospitalizována, a vlastně i zkušenost ostatních členů buď jako pacienta nebo při návštěvách našich blízkých. Ač je lékařská péče u nás kvalitní a na dobré úrovni, o nemocničním prostředí se to říct nedá. Myslím, že všichni známe ten nepříjemný pocit čekání před ordinací, kdy čas ubíhá pomaleji, nervozita se stupňuje a my poněkolikáté čteme letáky na nástěnce. Věříme, že významný podíl na uzdravení má vedle lékařské péče také charakter prostředí, ve kterém se člověk léčí, proto se snažíme o jeho zlepšení.
Neurologickou kliniku 2. LF UK a FNM jsme kontaktovali prostřednictvím MUDr. Barbory Urbanové, která byla projektu nakloněna a dohodla setkání s primářem kliniky MUDr. Alešem Tomkem.
 
Zatím je projekt čekárny Neurologické kliniky jen na papíře. Kdy se můžeme těšit na její realizaci?
Přesný termín zatím nevíme, rádi bychom projekt realizovali letos na podzim nebo příští rok na jaře.

 
Na Design bloku jsem si všimla, že k celému velkému projektu vznikly i další drobné předměty a šperky. Nejvíce mě upoutal zlatý medailon, který má představovat hippocampus. Kde jste se k tomuto dílu inspirovali? Máte „tajné“ spojky mezi mediky a lékaři?
Žádné tajné spojky nemáme, ač to tak díky sofistikovaným názvům může působit . Protože připravovaný projekt je určen pro kliniku neurologie, stala se neurologie i tématem, které oslovení designéři zpracovávali. Šperk, o kterém mluvíte, navrhlo studio LLEV, konkrétně Eva a Marcel Mochalovi. Ke svému návrhu říkají: „Navrhli jsme šperk – medailon, který odkazuje jak na tvarosloví skutečného Hippocampu v mozku, tak i na spletité cesty nervové soustavy lidského těla. Jako materiál jsme zvolili ryzí kovy, které dobře charakterizují důležitost lidského zdraví pro plný a radostný život.“ Kromě studia LLEV se neurologii věnovala například Tereza Volná, která navrhla čelenky Temporale a Sphenoidale, tvarově vycházejí z podoby titanových lebečních náhrad, jež se používají při úrazech hlavy. Duo Dechberoucí, které tvoří šperkařky Kateřina Matěchová a Karla Olšáková, se inspirovalo míchou v jejím řezu. Vznikly tak vizuálně odlehčené brože – krajkové fragmenty z betonu a nerezi.

 
Je možné si předměty někde prohlédnout, popř. zakoupit?
Ano, šperky jsou k dostání v designshopu DOX by QUBUS v pražských Holešovicích. Kromě toho právě připravujeme benefiční prodej kolekce, která byla k vidění na Designbloku, jedná se o unikátní předměty navržené přímo pro Design Help, o. s. Společně s těmito předměty budeme dražit také předměty dalších designérů, například Tyformy, NAPOLI, Hana Zárubová, Edition Lidu, CUTULUM a další. Akce proběhne na konci května, bližší informace budeme postupně doplňovat na naše webové stránky (www.designhelp.cz) a na facebookový profil sdružení.
 
Děkuji moc za rozhovor a přeji hodně sil a hodně plánů!
-DankaHumlová-

Vytvořeno: 22. 3. 2013 / Upraveno: 13. 6. 2022 / MUDr. Jana Djakow