Střídání v akademickém senátu a společné setkání s děkanátem a přednosty

Štítky

Volební mandát akademického senátu je u konce. Při této příležitosti, která v akademickém prostředí přichází každé dva roky, uspořádal děkanát setkání právě končících senátorů s nově zvolenými senátory a s přednosty ústavů a klinik naší fakulty. Akce se konala 21. 1. 2013 na Letenském zámečku.
 
Tato akce – první svého druhu na naší fakultě – začínala v šest hodin večer společnou večeří u kulatých stolů. Děkan Ondřej Hrušák zahájil večer výčtem celé řady témat, která se více či méně týkají fakulty a všechny strany, tedy senátory, děkanát i přednosty, spojují. Druhým řečníkem večera byl předseda senátu Vladimír Komárek, který děkoval končícím senátorům za dvouroční spolupráci.
 
 
Co se v posledních dvou letech na senátu probíralo? Co senátem prošlo a jaké jsou jeho plány do dalších let?

 
Na pár otázek jsme se zeptali osoby nejpovolanější – předsedy akademického senátu 2. lékařské fakulty Vladimíra Komárka.
 
Jak dlouho už, pane profesore, pracujete v akademickém senátu naší fakulty?
Přesný počet let vám neřeknu, ale byl jsem už při vzniku senátu na začátku devadesátých let a rád vzpomínám na hlavního hybatele všech senátových aktivit – pana asistenta Vávru. V senátu jsem pracoval po několik období, pak jsem na konci devadesátých let se senátem debatoval z pozice studijního proděkana a znovu jsem se do senátu vrátil po roce 2007. Myslím, že jsem aktivně pracoval v senátu tak 12 let.
 
Jak se vám pracovalo s poslední sestavou a jak vnímáte aktivitu senátu za poslední dva roky?
Velmi dobře. Myslím, že jsme se nenudili a že se podařilo zvládnout i složité úkoly. Poslední složení senátu bylo vyvážené a všem senátorům děkuji za korektní spolupráci. Poděkování patří zejména členům předsednictva – doc. Zunovi, MUC. Čapkovi a MUC. Hudákovi. I vzorným skrutátorkám – MUC. Humlové a MUDr. Fišárkové.

 
Má senát své evergreeny, které se opakovaně projednávají období od období?
Má, ale mění se s dobou. V devadesátých letech letech to byly nejrůznější požadavky studentů – šatny, koleje, stravování... V posledním období převažovala témata týkající se celé akademické obce, a to zejména otázky akademických svobod.
 
Pamatujete si za poslední dva roky na diskusi, která senát nejvíc zvedla ze židle?
Tak ze židle doslova nikoho nezvedla, ale dramatické diskuse se týkaly nového systému doktorského vzdělávání či podpory akce mladých lékařů „Děkujeme odcházíme“. Nepamatuji si, že by senátoři vstávali a vzájemně se škrtili...
 
Jste i nově zvoleným senátorem na další období, jaká témata očekáváte, na co se těšíte?
Určitě budeme znovu řešit přístup studentů do systému UNIS, zákon o univerzitních nemocnicích a pravděpodobně i etické aspekty pořizování audiovizuálních nahrávek zkoušek.
 
Co by si měl vzít nový senát vzorem od toho posledního?
Nepochybně již zmíněnou korektnost a vzájemný respekt.

 
Akademický senát za poslední rok zasedal celkem sedmnáctkrát. Jsou témata, která se jako nemocniční bakterie točí pořád dokola, a jsou témata, která čas a prostředí někdy plánovaně, ale daleko častěji náhodně přinášejí. Některé vezme voda a jiné se zapracují a postupem času se stanou novými předpisy nebo tradičními body na senátních zasedáních.
 
Hned na začátku volebního období přijde na stůl novela zákona o vysokých školách, která na konci ledna vstupuje do vnějšího připomínkového řízení. A jak bude pokračovat Program rozvoje vědních oborů na Univerzitě (PRVOUK)? Kdy budou mít studenti přístup do Univerzálního nemocničního informačního systému (UNISu)? A kdo bude nově zvoleným děkanem?
 
Akademický senát je na naší fakultě už přes dvacet let. Dvacet let, a my si už nezvykáme, naopak, akademická samospráva je pro nás velmi přirozenou součástí akademického života. Neuškodí si ale připomenout, že co je, nemusí být.
 
Ať se i novému senátu daří!
 
-DankaHumlová-

 

Vytvořeno: 8. 2. 2013 / Upraveno: 13. 6. 2022 / MUDr. Jana Djakow