Horko, čaj a nekonečno koček – to je Maroko!

Štítky

Studentka 5. ročníku Všeobecného lékařství Sára Zubinová strávila letní stáž v nemocnici v Rabatu v Maroku. Píše esej a posílá fotografie.


V Jardin Andalous v centru Rabatu. Fotografie na této stránce: archiv autorky.

V srpnu jsem se zúčastnila měsíční klinické IFMSA stáže v Rabatu, hlavním městě Maroka. Podstatnou náplní mého měsíčního pobytu byla stáž na interním oddělení v nemocnici Ibn Sina. Do Rabatu jsem jela s plánem docházet jako stážistka na infekční oddělení. S překvapením jsem první den v Maroku zjistila, že zde specializovaná infekční oddělení nemají a infekční pacienti jsou hospitalizováni především na interních odděleních. Na jednom z nich jsem se během měsíce setkala s různými případy – od podezření na infekci TBC či HIV (obojí je v Maroku stále velkým problémem), přes záchyt akutní lymfoidní leukémie po mnohé autoimunitní choroby, např. systémový lupus či Behcetova nemoc. Pro mě osobně byla zajímavá a snad i přínosná komunikace ve francouzštině, která je v Maroku po arabštině druhým jazykem, a místní vzdělaní lidé zde mluví francouzsky mnohem lépe než anglicky.

Po vizitách s primářkou jsem konzultovala s ostatními lékaři hospitalizované pacienty, ale více mě bavilo, když jsem asistovala mladým lékařům při biopsiích, např. při biopsii slinné žlázy, tukové tkáně či trepanobiopsii. Během praxí jsem měla možnost seznámit se s marockým zdravotním systémem a vidět, jak to vypadá ve veřejné marocké nemocnici. V pozici pacientky jsem jednou navštívila i urgent soukromé nemocnice. Pokud byste v Maroku snědli něco špatného jako já a potýkali se se závažnější alimentární intoxikací, rovnou vám doporučuji spíše zajít do nemocnice soukromé – pokud ovšem jste ochotni si trochu připlatit a nechcete čekat ve veřejné nemocnici nekonečně hodin s milionem lidí kolem sebe.

Měsíc v Maroku jsem však neprožila sama, spolu se mnou na kolejích v blízkosti nemocnice bydlelo dalších patnáct účastníků, pocházejících ze všech koutů světa. Společně jsme trávili volný čas po praxích a o víkendech na programu, který pro nás připravili místní studenti medicíny. Bylo neuvěřitelné vidět s jakou vervou se do organizace našeho programu Maročané pustili. Také bylo příjemné pozorovat, že s námi rádi tráví volný čas, aby nám co nejlépe ukázali svou krásnou zemi, která nabízí opravdu mnoho. Kromě pozoruhodných měst, jako je samotný Rabat, ale třeba i Marrákeš, Chefchaouen či Fez, nabízí Maroko i spoustu pláží, nádherných vysokých hor i rozlehlou poušť, takže si každý přijde na své.

Během měsíce jsme poznali mnoho z marocké kultury. V rámci programu jsme si mohli vyzkoušet i trochu náročnější aktivity, jako třeba surfing či paragliding, po kterých jsme si mohli odpočinout na tradičních marockých koupelích hammam.

Když se řekne Maroko, představím si po měsíci stráveném v této zemi toto: ruch, chaos, horko, pouliční psy a kočky, honosné mešity a zahrady, přeslazený mátový čaj vždy a všude, bezmeznou lásku Maročanů ke králi Mohamedu VI., staré části měst neboli ,medíny s malými obchůdky a smlouvajícími prodavači. Na toto vše a na všechny báječné lidi, které jsem měla to štěstí poznat, budu moc ráda vzpomínat!

Vytvořeno: 20. 5. 2024 / Upraveno: 27. 5. 2024 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.