Jan Tkadlec sdílí svou zkušenost: Jak na open access zdarma

Máte hotový článek a přemýšlíte nad správným časopisem? Chtěli byste článek dostupný (open access), ale nechcete řešit, kde vzít prostředky na publikační poplatky? Znáte CzechElib? Doporučuje proděkan pro vědu.


 

CzechElib je národní centrum, které pro české vyzkumné a vzdělávací organizace zajišťuje přístup k elektronickým zdrojům. Součástí tohoto úkolu jsou také takzvané transformační smlouvy s vydavateli odborných časopisů ohledně publikačních poplatků. Ve zkratce, může se vám stát, že s překvapením zjistíte, že si u přijatého článku můžete jako bonus vybrat open access licenci zdarma. A nebo můžete zohlednit případné nulové publikační poplatky či jejich slevu už při výběru časopisu.

Ve kterých časopisech můžete na základě příslušnosti k Univerzitě Karlově takto publikovat, zjistíte na stránkách CzechElib.

Pravidla pro slevy a přidělování tokenů CzechElib pro autory Univerzity Karlovy najdete na stránkách Centra pro podporu open science UK.

Knihovna 2. LF UK a FN Motol nabízí v souvislosti s otevřeným publikováním (identifikace pravidel, přidělování a počty tokenů aj.) konzultace. Podrobnější informace najdete na webové stránce.

 

Autorem článku je Mgr. Jan Tkadlec, Ph.D., který se podílel na níže citovaném článku publikovaném prostřednictvím CzechElib.

Papoušková, Aneta; Drábková, Zuzana; BrajerováMarieKrůtováMarcela; Čížek, Alois; TkadlecJan. The circulation of methicillin-resistant
Staphylococcus aureus between humans, horses and the environment at the equine clinic. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. August 2024. doi 

 

Vytvořeno: 2. 9. 2024 / Upraveno: 3. 9. 2024 / Bc. Luděk Liška