Odešel prof. MUDr. Jan Němec, DrSc.

Štítky

* 11. 8. 1932   † 21. 4. 2007
 
21. dubna 2007 zesnul po dlouhé těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let významný český endokrinolog, vědecký pracovník a dlouholetý přednosta Radioizotopového oddělení Endokrinologického ústavu, dnešní Kliniky nukleární medicíny a endokrinologie UK 2. LF a FN v Motole (KNME), prof. MUDr. Jan Němec, DrSc.
 
Celý vědecký život zasvětil převážně tyreoidální problematice. Věnoval se optimalizaci diagnostických algoritmů v tyreologii („krokový diagnostický systém“) za racionálního využití klinických i laboratorních postupů. Spolu se svými blízkými spolupracovníky zahájil systematickou diagnostiku a léčbu endokrinních orbitopatií u nás. Jeho trvalou láskou však byla tyreoidální onkologie. Během let se mu podařilo vybudovat v Motole mezinárodně uznávané centrum pro komplexní péči o nemocné s karcinomem štítné žlázy. Současně se na pracovišti pod jeho vedením řešila řada výzkumných projektů věnovaných otázkám dlouhodobého přežití nemocných s diferencovaným karcinomem štítné žlázy. Sledovaly se faktory, které se na délce přežití podílejí, význam tyreoglobulinu v monitorování nemoci u diferencovaných karcinomů a kalcitoninu u medulárních karcinomů. Výsledky svého pozorování sděloval průběžné odborné veřejnosti: publikoval přes 500 odborných statí a pronesl rovněž přes 500 přednášek. Přestože mu nebyl tehdejší režim příliš nakloněn, jeho práce byla v r. l985 oceněna státní cenou.
 
Jeho neutuchající činorodost na poli vědy a výuky dostala výraznějšího uznání až po roce 1989, kdy se mohl habilitovat na 2. lékařské fakultě UK pro obor vnitřního lékařství (1991). V roce 1992 se stal přednostou nově zřízené Kliniky nukleární medicíny 2. lékařské fakulty (bývalého ONM v Motole) a o dva roky později byl jmenován profesorem pro obor nukleární medicíny.
 
Dlouhá léta byl členem výborů České endokrinologické společnosti a České společnosti nukleární medicíny, členem EANM (Evropská společnost nukleární medicíny) a čestným členem ETA (Evropská společnost pro štítnou žlázu). Byl řadu let členem vědecké rady IGA, předsedou její oborové komise pro endokrinologii, metabolismus a výživu. Byl rovněž řadu let předsedou komise pro obhajoby doktorských prací pro nukleární medicínu a předsedou zkušební komise ILF (dnešního IPVZ) pro obor endokrinologie.
 
Byl rovněž vynikajícím organizátorem klinické praxe a lékařského výzkumu. Vychoval řadu kvalitních endokrinologů a vždy se věnoval vzdělávání široké lékařské veřejnosti.
 
Miloval vážnou hudbu, zejména barokní a klasického období. Byl znalcem kvalitní whisky a v mladším věku i náruživým kuřákem, rád se pohyboval v kuchyni, kde jako vynalézavý kuchař dokázal překvapit, někdy i sám sebe, velmi chutnou a kreativní stravou. Přes až neuvěřitelné pracovní vypětí si vždy našel čas pro rodinu a cítil se dobře ve společnosti blízkých lidí.
 
Jeho vpravdě až hektický způsob života si bohužel vyžádal i svou daň na jeho zdravotním stavu. Těžký diabetes s orgánovými komplikacemi mu pomalu ukrajoval na radosti ze života, přesto se vždy rád navracel ke svým pacientům, pokud mu to jeho zdraví umožňovalo.
 
Profesor Němec zanechal po sobě bohaté a významné dílo, které sloužilo a slouží pacientům i spolupracovníkům. Je na jeho následnících, aby nezapomněli a dále je rozvíjeli.
 

Čest jeho památce!

Petr Vlček
a kolektiv spolupracovníků KNME

Vytvořeno: 23. 4. 2007 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK