Ples 2019? Ještě váháte? Velké představení účinkujících

Štítky

Přípravy plesu vrcholí. Jaké kapely, tanečníky a hudebníky uvidíte a uslyšíte? Co bude v tombole? Zajímá vás pohled do zákulisí? Připravili jsme portréty účinkujících.

Koná se v sobotu 9. března 2019. Vstupenky stále k dispozici.  

#ples2LFUK2019   #2LFUK

Lucky Band

Jako první představujeme kapelu Lucky Band, hlavní kapelu večera, která bude hrát až do jedné hodiny ranní v Majakovského sále. Osmičlenná kapela z Hradce Králové je již plesovou stálicí a je známá především tím, že dokáže kvalitně zahrát takřka ke všem druhům společenských tanců. Ne nadarmo je hlavní kapelou plesů taneční školy Vavruška. V jejím repertoáru tedy kromě klasického plesového waltzu či valčíku nebudou chybět ani ostatní, v předešlých letech méně hrané tance, a vy tak budete moci vytáhnout všechny své taneční trumfy. Těšit se můžete jak na klasické, tak moderní písně a věřte, že nudit se rozhodně nebudete. Lucky Band skutečně stojí za to!

Prague Rhythm Kings

Tento dynamický mladý orchestr se specializuje na interpretaci hudby z let 1923–1932. V jeho repertoáru naleznete jazzové kousky v rytmu blues, charlestonu, foxtrotu či stále populárnějšího tance lindy hop. Ale to není vše! Kromě hudby a medového hlasu sličné zpěvačky tento orchestr nabídne i podívanou v podobě dobových kostýmů a účesů. V podání orchestru Prague Rhythm Kings se tedy můžete těšit na tu pravou prvorepublikovou atmosféru v krásných prostorách Raisova sálu, kde budou pro vaši radost hrát od 20 do 23 hodin.

Take me places

je nový indie-popový projekt, který vykrystalizoval z domácích Crewtones. Zazní jak starší pecky v nové úpravě, tak hlavně několik úplně nových skladeb z připravovaného alba. Zvuku kapely stále dominuje cello a utažená rytmika. Celkový sound se za pár let existence kapely změnil a usadil natolik, že musel vzniknout nový projekt s jasnou ideou o zvuku, textech a fungování alba jako celku. Poslechněte si singl Beehives, a můžete se těšit i na premiéru nových songů. My už se těšíme moc. (text: Ondřej Válek)

Kapelu Take me places si nenechte ujít od 23.15 do půlnoci v Raisově sále.

Funky Spankers

Svěží kapela Funky Spankers se specializuje na nejznámější klasiky funku, r&b a soulu. V jejím repertoáru tedy nemohou chybět hity od legend, jako jsou například Aretha Franklin, Stevie Wonder nebo Earth, Wind and Fire. Jako bonus je třeba vyzdvihnout i fakt, že jedním z novějších členů této kapely je i naše studentka z druhého ročníku, nesmírně talentovaná zpěvačka Sára Stopková. Zahrají od 0.30 do 1.30.

DJ Stayer

Někteří z vás si tohoto DJ možná pamatujete z podzimní Motolácké Megaparty. DJ Stayer, vlastním jménem Michal Brabec, se hudbě věnuje profesionálně již od roku 2011, a jeho jméno je tak zárukou kvality nejen na české taneční hudební scéně. Jeho jméno je spjato s největšími pražskými kluby, jako je například Duplex, Roxy nebo Retro. Kromě reprodukované hudby se věnuje i vlastní tvorbě a v roce 2017 byl s 229 vystoupeními nejžádanějším DJ v České republice.

Zkrátka a dobře letošní afterparty bude skutečně jízda, a to i proto, že bude o hodinu delší, než tomu bylo zvykem v předešlých letech! DJ Stayer bude hrát v hlavním sále od jedné hodiny do půl čtvrté ráno.

Prdlý kosti

Každý rok se vám Kosti snaží připravit nějaký poutavý taneční příběh. Většinou se jim to také daří, ale s přibývajícími zkušenostmi zjistili, že ne vždy každý divák zápletky v ději rozuzlí. Letos na to tedy šli trochu jinak, čeká vás „Galerie” a je jen na vás, co v ní uvidíte. Obrazy, sochy a obdivovatelé umění. Je jen na vás, u čeho se zastavíte a na co upřete svou pozornost. V každém případě vám Kosti přejí příjemný kulturní zážitek! (text: Elsa Zemánková a Nicolas Alvarez)

Organizátoři

Přípravy plesu jsou v plném proudu. To, co začalo již v polovině listopadu, vyvrcholí za necelé tři týdny. Organizace plesu není jednoduchá a na jeho přípravách se podílejí desítky lidí. Jedná se o nepřetržitou několikaměsíční práci od grafiky plakátu a lístků, přes shánění kapel, moderátora, předtančení a sponzorů tomboly, až po facebookovou událost, propagaci a předprodej lístků. Velkým oříškem byl letos prodej lístků s ohledem na změnu systému pokladny, nicméně věříme, že skrze přidaná prodejní místa se nám povedlo problém překonat. Tento rozšířený prodej má zároveň za cíl oslovit i více pedagogů, lékařů a dalších zaměstnanců fakulty a nemocnice, protože ples není ani zdaleka událostí výhradně pro studenty. Jedním z lákadel letošního plesu je skvělá nová kapela v hlavním sále – Lucky band. Při výběru ostatních kapel jsme pak dbali na velkou žánrovou diverzitu, aby si i ti nejnáročnější přišli na své. Můžete se tak těšit třeba na swing, indie-pop či funky. S blížícím se datem plesu nezbývá než ladit poslední detaily a doufat, že se ples vydaří a bude mít alespoň takový úspěch jako v předchozích letech. (Tomáš Jelínek)

Tombola

Ani letos se náš ples neobejde bez bohaté tomboly, čítající stovky cen od nejrůznějších společností. Ty nejhodnotnější z nich můžete získat ve slosování všech zakoupených lístečků (včetně nevýherních) v hlavním sále přesně o půlnoci. A co si pod takovými hlavními cenami můžete představit? Už nyní tento seznam čítá přes 500 cen a těšit se můžete například na jazykové kursy, pobyt v luxusním penzionu, plnicí pero s hrotem z 18karátového zlata, fonendoskop značky Littmann nebo konzumaci zmrzliny pro celou rodinu, a to rozhodně není všechno! Tak nezapomeňte včas najít naše krásné hostesky a zkuste svoje štěstí. (Štěpán Miláček)

Očima návštěvníka

Na plesy jsem pravidelně chodil naposledy za svých gymnaziálních let – tedy pro vás mladší někdy mezi válkou s Prusem a požárem Národního divadla. K návštěvě plesu 2. lékařské fakulty mne přemluvil tehdejší nově zvolený děkan docent Hrušák. A byl jsem mile překvapen – jednak tím, že plesy jsou stále stejné, a za druhé tím, jak milá a zábavná akce to v provedení studentů naší fakulty je. Takže přijďte obdivovat krásné studentky, elegantní studenty, zatančit si klasiku, swing či rock’n’roll a hlavně se vespolek setkat v jiném než nemocničním prostředí! (prof. Jan Trka)

Je to lov

Michal Hladík je fotografem 2. lékařské fakulty. Spolupracoval s českými filmovými dokumentaristy, s novinami a časopisy (Respekt, Týden, Prostor aj.), fotografuje divadlo. Říká, že fotograf neprodává dovednost fotografovat, ale svoji citlivost.

Přečtěte si rozhovor s ním nejen o fotografování na plesech a kompletní medailon.

Hudebníci z fakulty vzešlí

Kapely, které vystoupí v Majakovského a Raisově sále, již znáte, pomyslnou třešinkou na dortu však budou vystoupení ve Společenském sále. Zde vás totiž svým talentem ohromí současní či bývalí studenti a pedagogové naší fakulty. První z nich vám představíme právě teď.

Co tedy dělají medici ve chvílích, kdy by se měli učit? Studenti 2. ročníku Sára Stopková a Michal Veselý proměnili svou prokrastinaci v hudební vystoupení, ve kterém představí komorní zpracování několika populárních hitů a chybět nebude ani špetka klasiky. Doprovázet je bude mladistvý smyčcový soubor ve složení Eliška Radikovská, Kateřina Kloučková a Sára Nygrýnová (housle) a Jakub Lukáš (violoncello), vokalistka Ema Freiová a Pavel Strnad (kytara). Poslechnout si je můžete od 20.00 do 20.45.

Heřman–Slížek

Další vystupující, na kterého se můžete těšit ve Společenském sále, patří nejen svým zpěvem a hrou na kytaru již téměř k fakultním legendám. Na poli hudby ho proslavily především mnohé táboráky na seznamovacích kursech v Dobronicích a pravidelná půlnoční show na karaoke party u Vojáka. Už víte?

Není jím samozřejmě nikdo jiný než Václav Heřman, absolvent Druhé lékařské, bývalý předseda Motoláku a v současnosti doktorand. Tentokrát se Vašek ujme pěvecké pozice a doprovázet ho bude Jakub Slížek, student 5. ročníku, známý multiinstrumentalista a bývalý člen kapely Crewtones.

Na toto umělecké duo se můžete těšit od 22.15 do 22.45.

Mezinárodní kvarteto

Jeho ústřední postavou je všestranně talentovaná Shaymo Osomo, studentka 4. ročníku anglické paralelky. Shaymo je původem z Nigérie a kromě medicíny studovala také zpěv a hudební teorii ve Velké Británii. Mezi její žánry patří především blues, jazz a soul. Nyní zpívá mimo jiné v klubech se skupinou Blues Engineers, případně jste ji mohli slyšet na Prague Blues Festival či na Motolském parníku v loňském roce. Doprovázet ji budou Štěpán Holub, který je absolventem 2. LF, Štěpán Miláček, student 3. ročníku, a Moritz Teichler z anglické paralelky.

Jejich vystoupení si nenechte ujít ve společenském sále od 23.15 do 23.45.

Ze sponzorů to není zdaleka všechno. Letos útočíme na rekordní počet cen v tombole a doufáme, že se vám dárky budou líbit!
Video z loňského plesu

Text: FB Motolák

Fotografie: archivy umělců a Motoláku.

Vytvořeno: 4. 3. 2019 / Upraveno: 21. 3. 2024 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.