Preventivní medicína je podstatnou částí studia i práce v klinických oborech

Štítky

MUDr. Ivana Holcátová, CSc., se 1. října 2015 stala vedoucí Ústavu veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství 2. LF UK. Předtím působila v Ústavu hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN. Představujeme ji v krátkém rozhovoru.

Pohovořte prosím krátce o svých odborných zájmech. Čím se v rámci svého oboru zabýváte, čeho jste dosáhla a jaké máte cíle?

Ivana Holcátová.
Fotografie: Archiv I. H.

V rámci rozsáhlého oboru preventivní medicína, kam patří především hygiena a epidemiologie, se zaměřuji na dvě rozdílné oblasti. Od počátku své odborné kariéry se zabývám zvláštním oborem na pomezí medicíny a techniky, spolupracuji především se stavební fakultou. Zajímá mě kvalita prostředí v uzavřených prostorech a její vliv na lidský organismus, na výskyt a rozvoj chorob. Tento obor zažíval velký rozmach v 80. a 90. letech, pak nastal ústup ze slávy, ale dnes, s intenzivním šetřením energií, zateplováním domů, používáním alternativních způsobů větrání a vytápění, se tato problematika znovu dostává na pořad dne.

Na počátku nového tisíciletí jsem přidala ještě epidemiologii nádorových onemocnění. Narazila jsem na tuto problematiku v souvislosti s budovami, a dnes spolupracuji s International Agency for Research on Cancer na několika projektech týkajících se epidemiologie nádorů, na některých studiích pracujeme společně s českými kolegy, včetně klinik 2. LF UK.

Jakou máte vizi jako vedoucí ústavu? Na co budete klást důraz?

Mým cílem je určitě přesvědčit studenty, že preventivní medicína představuje velmi podstatnou a nepominutelnou část studia medicíny i práce lékařů v klinických oborech. Dnes už si snad nikdo nemyslí, že preventivní programy berou práci klinikům. Naopak bez epidemiologů by se klinici težko posunuli dál v diagnostice a léčbě. Podklady dostávají právě z rozsáhlých epidemiologických studií, na jejichž základě lze navrhovat preventivní i léčebná opatření.

Jaké budou vaše první kroky ve funkci?

První kroky budou opatrné. Nejprve se musím seznámit nejen s chodem vlastního ústavu, ale celé fakulty.

Vytvořeno: 19. 10. 2015 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.