Stáž v oblíbené turistické destinaci na Kypru

Štítky
S velkým nadšením nás přijal pod svá křídla fyzioterapeut Antonis, který má na Kypru dvě fyzioterapeutické kliniky.

Absolventky navazujícího magisterského studia Fyzioterapie Vanda Šilhová a Emma Řiháková vyjely na stáž na Kypr. Píšou esej a posílají fotky.


Mysleli jste si, že fyzioterapeutická stáž v zahraničí na 2. lékařské fakultě není možná? Pletli jste se! Po dlouhém hledání kliniky/univerzity jsme našly!

S velkým nadšením nás přijal pod svá křídla fyzioterapeut Antonis, který má na Kypru dvě fyzioterapeutické kliniky (Limassol a Nicosie) se zaměřením na sportovní a běžnou ambulantní fyzioterapii, a zároveň vyučuje sportovní fyzioterapii na Kyperské univerzitě. 

Antonis pokračoval po bakalářském studiu v Řecku magisterským studiem v Londýně, kde se osobně setkal s významnými osobnostmi české rehabilitace (Lewit, Janda), celkově má velký přehled o nejrůznějším fyzioterapeutických metodách a technikách a stále se ve svém oboru vzdělává. 

Na klinice jsme strávily přibližně 20 hodin týdně.

Vyjeli jsme na tříměsíční stáž po úspěšně ukončených magisterských státních závěrečných zkouškách (kromě obhajoby diplomové práce). Po předchozí domluvě s Antonisem jsme stáž strávily ve městě Limassol na jihu Kypru. Jedná se o druhé největší a zároveň nejdražší město na Kypru, které je oblíbenou turistickou destinací. 

Na klinice jsme strávily přibližně 20 hodin týdně. Měly jsme možnost nahlédnout pod ruce Antonisovi, čerpat z jeho zkušeností a debatovat následně nad danou problematikou. 

Zároveň jsme každá dostala pacienty do své péče. Jednalo se pacienty jak s klasickými diagnózami (bolesti zad, ramen, tenisové lokty, zápěstí,…), tak k nám docházeli na terapii i mladí sportovci (tenisti, plavci, běžci), kteří byli často přetrénovaní. Pracovat s mladými sportovci pro nás byla cenná zkušenost, protože jsme se s tím doposud během studia příliš nesetkaly. 

Účastnily jsme se díky Antonisovi i juniorského evropského tenisového turnaje či orientačního běhu, kde jsme poskytovaly první pomoc a fyzioterapii. 

Co se týče života v Limassolu – naše celé stipendium padlo na nájem bytu, a proto jsme si ve zbytku volného času našly brigádu v kavárně. Výdělky nám pokryly náklady na život na Kypru. 

Antonis i vedení kavárny nám vycházeli vstříc s rozvržením časových možností, každý týden jsme si mohly naplánovat dle našich potřeb, a tak jsme měly čas i na volnočasové aktivity, pracování na dokončení diplomové práce, cestování a strávení času s návštěvami, které se za námi vydaly podívat. 

Výdělky z brigády v kavárně pokryly náklady na život na Kypru. 

Celkově hodnotíme stáž jako více než zdařilou! Kromě nově získaných znalostí z oblasti fyzioterapie jsme si zde po státnicích prodloužily studentská léta, odpočinuly si, seznámily se s novými lidmi a poznaly novou kultura a nová místa. 

V případě, že by někdo z mladších ročníků (nMgr.) zvažoval účast na stáži v Limassolu, rády mu poskytneme bližší informace, poradíme ohledně ubytování, podniků, brigády a dalšího, tak se nás nebojte oslovit!

Vanda Šilhová & Emma Řiháková 

Vytvořeno: 16. 5. 2024 / Upraveno: 27. 5. 2024 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová