Švýcarsko nebo Portugalsko? Možnosti zahraničních stáží pro studenty fyzioterapie přiblížil říjnový seminář

 


Semináře se v letošním roce zúčastnilo celkem třicet studentů fyzioterapie. Krátký shrnující report sepsala jedna z účastnic semináře, studentka 1. ročníku Aplikované fyzioterapie Bc. Kateřina Hujová. Informace o fakultních stážích najdete také na webových stránkách 2. LF v sekci Aktuality a pod záložkou Zahraničí.


Když jsem v pondělí 10. října odpoledne vstoupila do Malé posluchárny, byla už naplněná skupinou zvědavých studentů, kteří si stejně jako já přišli poslechnout, jak si několik našich spolužáků, resp. spolužaček, zpestřilo v minulém roce své praktické studium. Postupně se prostřednictvím čtyř krátkých prezentací představilo fungování jedné švýcarské, dvou německých a několika portugalských rehabilitační pracovišť.

Přednáška o zahraniční stáži v Německu.

Z vyprávění bylo jasné, že za pojmem zahraniční stáž se skrývá mnohem víc než jen hodiny praxe. Spolužačky jsou navíc z různých ročníků a navštívily odlišné země, takže se jejich vyprávění trochu lišila. Nedá se to asi tvrdit plošně, ale např. odpovědi na dotazy ohledně místního jazyka typu „Jak moc dobře jsi musela umět jazyk?“, „Domluvila ses bez problémů, pomáhala sis angličtinou? se vlastně shodovaly a pěkně se poslouchalo, jak jsou ve světě shovívaví a vstřícní. A to nejen ohledně jazykové bariéry, často se zmiňovalo, jak je vše o domluvě, když si člověk není jistý, nemusí se bát zeptat – a taky, že zbyl čas na cestování a trochu poznávání místního života.

Studentka Simona Tichá představila portugalské dobrodružství, které strávila dokonce na třech pracovištích. K tomu bych jen ráda poznamenala, že tuto kombinovanou stáž absolvovala díky iniciativě z Asociace Studentů Fyzioterapie (ASF), která takto umožnila vyjet celkem šesti studentům. Znělo to opravdu skvěle, takže tomu do budoucna moc fandím a děkuju, že nám to v rámci takových projektů umožňujete!

Moje cestovatelská duše mi trochu vynadala, že mě během bakalářského studia nenapadlo si letní souvislé/klinické předstátnicové praxe (alespoň z části) absolvovat v zahraničí a získat tak, podobně jako naše čtyři přednášející, další pohled na věc, sledovat některé odlišné přístupy k pacientům/klientům a mít možnost si je vyzkoušet v praxi. Tak třeba teď, na magisterském studiu.

MEDICLIN Schlüsselbad Klinik

Na optimistickou vlnu celého podvečera navázaly zástupkyně zahraničního oddělení 2. LF UK, Ing. Basařová a Ing. Byrne. Představily jejich úlohu v rámci zahraničního výjezdu a doplnily obecné podmínky a povinnosti, které jsou třeba před odjezdem splnit. Ujasnily také některé důležité body žádostí, s jakými programy lze počítat, do kterých zemí se díky konkrétní instituci nebo organizaci lze dostat a taky třeba to, v jakém časovém odstupu od plánované stáže, ať už studijní, nebo praktické, je dobré věci uvést do pohybu. V závěru pak neúnavně odpovídaly na naše více či méně srozumitelné dotazy, za což jsme jim byli všichni vděční.

Za mě by se dalo toto setkání shrnout tak, že jsem zas o něco moudřejší, jak postupovat se žádostí a formálnostmi, odhodlanější, že nemá cenu váhat nebo se bát oslovit konkrétního člověka/pracoviště/univerzitu, a natěšenější na dny, které díky naší lékařské fakultě snad v budoucnu strávím někde v zahraničí.

Připravily: As. Mgr. Klára Kučerová, Klinika Rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol, a Kateřina Hujová.

 

Vytvořeno: 25. 10. 2022 / Upraveno: 15. 11. 2022 / Mgr. Stanislava Lindenthalová