Univerzitní město

Štítky

Veronika Časarová z 5. ročníku Všeobecného lékařství strávila letní stáž ve švédském Lundu. Píše esej a posílá fotografie.


Před hlavní budovou nemocnice. Fotografie na této straně: archiv autorky.

Letošní červenec jsem strávila na měsíční klinické stáži ve Švédsku, zprostředkované organizací IFMSA. Vybrala jsem si město Lund, kam jsem následně byla i přijata. Lund se nachází v nejjižnějším kraji země nazývaným Skåne. Letěla jsem z Prahy do Kodaně, kde jsem nasedla na vlak, který jel necelých 45 minut přes most spojující Dánsko se Švédskem přímo až do mé cílové destinace. Projížděli jsme také městem Malmö, které je třetí největší ve Švédsku a od Lundu se nachází asi 15 minut vlakem.

Lund je krásné klidné město s dechberoucí architekturou. Nejvíce mě nadchla čistota, obrovské množství zeleně a možnosti venkovního sportovního vyžití ve městě. Kdybych však Lund měla charakterizovat pouze jedním spojením, tak by to bylo „univerzitní město“, jelikož Lundská univerzita je druhou nejstarší z univerzit v zemi. Zároveň je to největší univerzita pro zahraniční studenty ve Švédsku a pravidelně se v každoročním žebříčku umisťuje mezi TOP 100 všech univerzit na světě, minulý rok skončila dokonce na 85. místě.

Svou měsíční stáž jsem strávila v místní nemocnici Skåne University Hospital na Pediatrické klinice, kam jsem docházela každý všední den na osmou hodinu. Nemocnici jsem většinou opouštěla po osmi hodinách ve čtyři. Během měsíce jsem vystřídala tři oddělení. Dva týdny jsem strávila na dětské neurologii, jeden týden na dětské chirurgii a jeden týden na dětském urgentním příjmu.

Týden před začátkem mé stáže mě kontaktovala má tutorka, mladá lékařka, která mě měla celou dobu na starost. Po příjezdu mě provedla celou nemocnicí, představila mi ostatní kolegy na klinice a plán na celý měsíc. Systém vzdělávání mediků ve Švédsku je trochu odlišný od toho našeho. Tam studenti od čtvrtého ročníku již v nemocnicích pracují jako takzvaní „Underläkare“, jsou to plnohodnotní členové týmu, bez kterých by se to neobešlo a kteří mají vlastní zodpovědnost. Podobně bylo přistupováno i ke mně. Kromě observace jsem vyšetřovala pacienty, asistovala u operací nebo menších zákroků a účastnila se konzilií a seminářů. Jelikož Švédové výborně hovoří anglicky, veškerá komunikace mezi personálem v nemocnici probíhala kvůli mně v angličtině a také asi 80 procent pacientů bylo ochotných se mnou mluvit anglicky, takže jsem po nějaké době už i měla své vlastní pacienty a své tutorce pouze podávala pravidelný report. Všichni lidé, které jsem za ten měsíc měla možnost potkat, se ke mně chovali velmi přátelsky a mile. Snažili se, abych viděla, naučila se a odnesla si odtamtud co nejvíce zkušeností a znalostí.

V Lundu jsem v červenci nebyla jedinou stážistkou. Bylo tam se mnou dalších devatenáct stážistů, se kterými jsme bydleli společně v University Guest House. Stran organizačních věcí se o nás starala a se vším nám pomáhala místní IFMSA pobočka. Místní studenti nám také připravili social program, ten se vzhledem k vytíženosti v nemocnici přes týden konal většinou o víkendu. Mezi aktivitami byli National Food and Drink Party, Midsummer Dinner, hiking v přírodě nebo například running training, po kterém následovala sauna. Díky blízkosti již zmiňovaných měst jsme měli možnost o víkendech také navštívit Kodaň a Malmö.

Ze stáže si tedy odvážím nejen nové medicínské poznatky, zkušenosti a rady, ze kterých budu velmi dlouho čerpat, ale i spoustu nezapomenutelných zážitků a přátele ze všech koutů světa. Do Lundu se budu určitě velmi ráda v budoucnu vracet, jelikož jsem v něm strávila jeden z nejlepších měsíců v mém životě.

Vytvořeno: 16. 5. 2024 / Upraveno: 20. 5. 2024 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.