V Rijece prší častěji než v Londýně, srážka s chorvatskou realitou byla rychlá

Štítky
Dvojice stážistek na Camino Krk, pěší stezce po ostrově Krk

Barbora Schneibergová a Kateřina Kozlová, studenky 2. ročníku magisterského studia Aplikované fyzioterapie, strávily dvouměsíční praktickou stáž v Chorvatsku. Píší esej a posílají fotografie.


Na začátku června jsme se vrátily z dvouměsíční praktické stáže v Chorvatsku. Po krátké době na zpracování všech dojmů a poznatků přicházíme se stručným povídáním o našich zážitcích.

Ale hezky od začátku… Po dlouhém obepisování všech možných evropských institucí, nemocnic, univerzit i fakult jsme konečně dostaly odpověď z Univerzity v Rijece, že bychom mohly přijet na praktickou stáž v letním semestru. S nadšením jsme po této příležitosti skočily, avšak srážka s (chorvatskou) realitou byla velice rychlá. Už v autobuse jsme poznaly, že chorvatská nátura se od té naší velice liší. Když jsme přijely do Rijeky, přivítalo nás jejich klasické počasí – déšť. Je to překvapivé, ale mnoho místních nám řeklo, že v Rijece prý prší častěji než v Londýně. Co je na tom pravdy, to nevíme, ale musíme uznat, že deštník se během našeho pobytu v šuplíku moc neohřál.

Pláž Sablićevo v Rijece

 

Naši stáž jsme trávily v rehabilitačním zařízení Thalassotherapy Opatija, v takovém menším, avšak v létě velmi turisticky vyhledávaném městě Opatija. Náplní naší stáže byla práce s jednotlivými pacienty, ale také cvičení ve skupinkách, vedení skupinových lekcí v bazéně a také obstarávání přístrojů využívaných k fyzikální terapii. Bohužel jsme se toho mnoho nového nenaučily, ale aspoň jsme měly možnost poznat, jak funguje fyzioterapie v jiné zemi. V Thalassotherapy jsme byly většinou sedm hodin denně pět dní v týdnu, avšak vedoucí fyzioterapeut byl velmi vstřícný a několikrát nás pustil na prodloužený víkend.

 

Bazén v Thalassotherapy

 

Tím se dostáváme k té veselejší stránce našeho zahraničního pobytu, a to výletování. Ačkoli jsme neměly auto, vyždímaly jsme toho z okolí Rijeky (i přes nefungování městské dopravy), co jsme mohly. Navštívily jsme Pulu, ostrovy Krk a Cres, Národní park Risnjak a mnoho dalších míst…

Závěrem bychom chtěly říct, že si z Erasmu v Chorvatsku odnášíme mnoho cenných zkušeností. Přestože se tyto nově nabyté zkušenosti netýkají tolik našich profesionálních životů, jsou to zážitky, které nás posunuly trochu dál z hlediska řešení krizových situací, trpělivosti i hledání pozitivních chvil v těžších časech. Z tohoto důvodu bychom doporučily vyjet na zahraniční stáž každému, který by se chtěl posunout o něco dál.

 

Vytvořeno: 10. 7. 2024 / Upraveno: 11. 7. 2024 / Bc. Luděk Liška