Zasněžené Finsko a práce v místní nemocnici

Štítky

Kateřina Homolková ze 3. ročníku Pediatrického ošetřovatelství strávila dva měsíce ve finském městě Kuopio. Píše esej a posílá fotografie.


Kateřina Homolková na stáži. Fotografie: archiv autorky
Kateřina Homolková na stáži. Fotografie na této stránce: archiv autorky

Již dlouho jsem měla sen vycestovat do zahraničí a zkusit si žít a pracovat v úplně jiné zemi. Tento sen se mi splnil před ukončením bakalářských studií, kdy jsem měla možnost strávit dva měsíce ve finském městě Kuopio, kde jsem absolvovala stáž v místí nemocnici. V nemocnici jsem prošla mnoha odděleními jako například: Urgentním příjmem, neonatologickou JIP, pediatrickým oddělením, hematoonkologickým oddělením a anesteziologicko- resuscitačním oddělením. Za tento čas jsem získala nespočet zkušeností a zjistila jsem jaké je to pracovat v cizině a jak funguje jedno z nejlepších zdravotnictví na světě.

Určitě to nebyla jen procházka růžovým sadem a byly momenty, kdy jsem se chtěla vrátit zpět domu. I přes to bych neváhala ani vteřinu, pokud bych mohla vycestovat znovu. O Finech se sice říká, že jsou chladní a odtažití, ale já jsem měla pouze pozitivní zkušenosti – všichni byli moc milí a nápomocní, za celý pobyt jsem neměla jedinou negativní zkušenost.

Ve Finsku se toho dá samo sebou hodně stihnout a vidět. Já jsem byla například lyžovat, bruslit, viděla jsem hokejový zápas, jela jsem ve psím spřežení, krmila jsem soby, udělala jsem si výlet lodí do Švédska a mnoho dalšího. Finsko je opravdu pohádková změna, kterou si hned zamilujete. Máte-li šanci kamkoliv vyjet, určitě neváhejte a jděte do toho, protože taková šance už jen tak nebude.

Vytvořeno: 18. 6. 2024 / Upraveno: 24. 6. 2024 / Bc. Luděk Liška