Zemřela doc. Mrázková

Štítky

Doc. MUDr. Olga Mrázková, CSc., zemřela po dlouhé těžké nemoci dne 30. srpna 2009 ve věku 69 let

Doc. MUDr. Olga Mrázková, CSc., studovala v letech 1957 – 1963 na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. Již v průběhu studia začala pracovat na Anatomickém ústavu jako demonstrátorka a asistentka. Po promoci pokračovala ve své odborné kariéře na Anatomickém ústavu jako asistentka a později jako odborná asistentka. Věnovala se i klinické medicíně a v r. 1968 složila atestaci I. stupně z interního lékařství. V r. 1977 obhájila kandidátskou disertační prácia po habilitačním řízení byla v r. 1989 jmenována docentkou pro obor normální anatomie.
 
Doc. Mrázková se účastnila všech forem výuky, vedla praktická a pitevní cvičení a po habilitaci byla pověřena přednáškami a zkoušením rigoróz. Byla energickou a náročnou učitelkou, ale mezi studenty byla velmi oblíbena. Měla mimořádné organizační schopnosti. V posledních letech se ve výuce zaměřila na anatomii a klinickou anatomii pro stomatology.
 
Její vědecká práce byla zaměřena na vývoj končetin a zejména na diferenciaci cévního řečiště, prenatální vývoj cév lidských končetin a na strukturu svalového kapilárního řečiště. Publikovala v prestižních zahraničních časopisech. Za práce o vývoji cévního řečiště získala v r. 1988 cenu Anatomické společnosti. Její prioritní výsledky jsou součástí světových učebnic embryologie. Jako jedna z prvních u nás rozvíjela histochemické metody.
 
Pedagogické přístupy a hluboké znalosti oboru zúročila v několika výukových textech a učebnicích, jejichž je autorkou nebo spoluautorkou. Zejména je třeba uvést „Klinickou anatomii pro stomatologii“ (s M. Doskočilem a s I. Klepáčkem).
 
V r. 1995 přešla doc. Mrázková na Anatomický ústav 2. lékařské fakulty, kde úspěšně působila až do svého penzionování.
 
Odchodem doc. Mrázkové ztrácí Česká anatomická společnost a Anatomické ústavy 2. a 1. lékařské fakulty klasicky vzdělaného anatoma a vynikající a obětavou učitelku. Výsledky její vědecké práce se staly trvalou součástí oboru.
 

Čest její památce.

Vytvořeno: 4. 9. 2009 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK