Zemřela MUDr. Anna Zuntová, CSc., dlouholetá odborná asistentka Ústavu patologie a molekulární medicíny

Štítky

Dne 30. května 2007 ve věku 64 let prohrála svůj statečný boj s dlouhou těžkou nemocí MUDr. Anna Zuntová, CSc., dlouholetá odborná asistentka Ústavu patologie a molekulární medicíny Univerzity Karlovy v Praze, 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole.
 
Na ústavu patologie, tehdejší katedře patologické anatomie a mikrobiologie Fakulty dětského lékařství se sídlem na Albertově, začínala na podzim roku 1962 jako demonstrátorka a hned po promoci v roce 1965 nastoupila zde jako sekundární lékařka. Protože se jednalo o fakultní pracoviště, tak kromě běžných povinností ve zdravotnickém provozu byla ihned pověřena i vedením studentů. Osvědčila se a za další tři roky, v roce 1968, se na stejném pracovišti stala odbornou asistentkou fakulty.
 
Z podnětu tehdejší vedoucí ústavu prof. Benešové se od začátku své profesionální dráhy věnovala gynekopatologii. Ze začátku to vzhledem k tehdejšímu zaměření fakulty byla především gynekopatologie pediatrická, později svůj zájem rozšířila i na gynekopatologii dospělých a na patologii mléčné žlázy. Této problematice se věnovala ve svých vystoupeních na sjezdech odborných společností doma i v zahraničí, v kandidátské disertační práci i v četných článcích v odborných časopisech.
 
Byla velmi pracovitá a cílevědomá. Během více než čtyř desetiletí strávených na našem pracovišti se vypracovala zejména v oblasti ovariálních nádorů na jednoho z předních odborníků u nás. Ochotně konzultovala bioptická vyšetření nejen kolegům na vlastním pracovišti, ale o její názor na komplikované diagnózy ji žádali i pracovníci pracovišť patologie z celé republiky.
 
Ráda a dobře učila, studentům se věnovala a ti ji měli rádi. Dokázala je nejen dobře připravit na zkoušku z patologie a vybavit je do života potřebnými znalostmi, ale vždy si našla čas se studenty také lidsky pohovořit o jejich zájmech, zasmát se s nimi, a také byla vždy ochotná naslouchat jejich starostem. Její otevřený a lidský přístup, stejně jako spolehlivost a dodržení daného slova oceňovali i její spolupracovníci a kolegové.
 
Měla ráda svou rodinu a svého pejska, ale také dobrou knihu, hudbu a divadlo, stejně jako cestování a pěší turistiku v kruhu přátel.
 
Všem nám, kteří jsme s ní pracovali, znali ji a měli ji rádi, bude velmi, velmi chybět.
 
Za spolupracovníky

prof. MUDr. R. Kodet, CSc., a doc. MUDr. V. Povýšilová, CSc.


Foto: autor

Vytvořeno: 1. 6. 2007 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK