2. LF UK nabízí studium úspěšným uchazečům z řad uprchlíků

Dnes ráno mi zatelefonoval děkan fakulty, že má v úmyslu vyhovět návrhu vedení univerzity a nabídnout studium na 2. LF UK zdarma úspěšnému uchazeči z řad uprchlíků. V praxi to znamená, že uchazeč, který splňuje kritéria pro udělení politického azylu a který se do 15. 9. 2015 přihlásí na naše Studijní oddělení, může přijít 16. 9. na přijímací zkoušky pro zahraniční studenty. A pokud udělá přijímací zkoušky jako jeden z nejlepších, může u nás nastoupit ke studiu a nebudeme po něm chtít školné. Prozatím na rok, s možností prominutí i v dalších letech, budou-li trvat podmínky pro politický azyl.

Máloco mi v poslední době udělalo větší radost než toto gesto Univerzity Karlovy a jejích součástí. Ano, je to jen gesto, pravděpodobnost, že se vhodný adept v takto šibeničním termínu objeví, je nízká (prakticky toto opatření vejde do života spíš až za rok). Ale přichází v době, kdy některá velká média líčí typického uprchlíka jako islamistu s kalašnikovem na zádech. Spolu s médii živí protiimigrantské pudy i někteří politici. Například z pohledu na našeho prezidenta, když rozjíždí xenofobní paniku, mě mrazí ještě víc než při pohledu na jeho vrávorání nad korunovačními klenoty.

Je hezké vidět, že v době, kdy se jiní předhánějí v projevech nenávisti a strašení, dokáže Univerzita Karlova udělat tento – možná nepopulární – krok. Ukazuje, že v uprchlících můžeme vidět lidi, jako jsme my: nepochybně jsou mezi nimi vzdělaní lidé, případně lidé, jejichž cesta ke vzdělání byla přetržena.

Doufám, že alespoň někteří azylanti se ke studiu u nás dostanou, když ne letos, tak napřesrok. A že budou přijati vlídně, jak se sluší na solidní evropskou univerzitu, aby mohli zapomenout na hrůzy, kterými mnozí z nich jistě prošli.

Ondřej Hrušák, koordinátor přijímání zahraničních studentů

Vytvořeno: 3. 9. 2015 / Upraveno: 18. 1. 2018 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková