Ples 2. lékařské fakulty byl i letos nedostižný

Rok se s rokem sešel a my jsme opět měli tu čest zúčastnit se v pořadí již 62. plesu 2. lékařské fakulty. Tradičně se tento galavečer odehrál v Národním domě na Vinohradech a v kalendáři jsme již dlouho před ním měli poznamenané datum – sobota, 7. březen. Opakoval bych se, kdybych psal, že všichni byli dokonale ustrojeni, všude panovala skvělá atmosféra, jak to již také tradičně patří k této akci.

A jak celý večer probíhal? Samotný ples proslovem tentokrát zahájily dvě velice důležité osobnosti: děkan naší fakulty prof. Vladimír Komárek a rektor univerzity prof. Tomáš Zima. Oba samozřejmě sklidili bouřlivý potlesk. Následovalo předtančení – ukázka různých tanečních stylů – v podání Olgy KalinovéMartina Štumara. Celý večer hrál v Majakovského sále taneční orchestr B. N. Band, jenž byl po půlnoci vystřídán DJ Jirkou Vítkem. V Raisově sále bylo možné se roztančit v rytmu etno-latin-funky-gipsy za doprovodu skupiny Imperio, kterou po půlnoci vystřídala Juicy Freak. A mnozí z nás si nenechali ujít ani vystoupení svých spolužáků ve Společenském sále, kteří předvedli své umění ve hře na klavír a zpěvu.

V půl desáté se všichni sešli k vyhlášení prestižní ankety Učitel roku. Více v samostatném článku.

Tím však večer zdaleka neskončil! Všichni jsme věděli, že letošní tombola bude opravdu bohatá, ale při pohledu na seznam cen jsme stejně nemohli uvěřit vlastním očím. Vyhrával každý třetí lístek! Což bylo mimochodem nejspíš i důvodem k tomu, že zhruba hodinu a půl po začátku plesu byly všechny lístky do tomboly prodané. Samozřejmě hřebem večera bylo slosování o hlavní ceny, které před všemi zúčastněnými provedl Martin Mikeš. Právě Martinovi chceme touto cestou poděkovat, neboť velké množství cen bylo výsledkem hlavně jeho práce.

Samozřejmě, že tím, na co se každý asi nejvíc ze všeho těšil, bylo vystoupení taneční skupiny Prdlý kosti, které jsme měli to potěšení shlédnout chvilku po půlnoci. S tématem Letem světem jsme prošli různé země a podívali se na jejich, můžeme říci, národní tance.

Důležité určitě nejsou jen objektivní pohledy na ples. Hlavní je, jak ples působil na ty, kteří se na něj přišli pobavit. Zeptali jsme se několika studentů na jejich názor:

R. M.: Jak se ti líbí na plese? Vidíš nějaké rozdíly oproti loňským rokům?

„Osobně jsem byla velmi mile překvapena celým průběhem plesu, který se zdál být od samého počátku velmi dobře připravený. Jakožto studentka prvního ročníku jsem si odnesla spolu se spolužáky mnoho nezapomenutelných zážitků, ať už z hlavního programu, nebo z volné zábavy. Překvapila mě velmi vysoká účast nejen studentů, absolventů, ale i pedagogů. Oceňuji i doprovodný program ve vedlejších sálech, např. klavírní a pěvecké představení studentů. Zvláště musím vyzdvihnout bohatou tombolu se spoustou hodnotných cen. Nejednou se nám podařilo vyhrát stejnou výhru typu poukázky do divadla, wellness nebo solné jeskyně, kam si alespoň můžeme zajít s kamarády společně a užít si volné chvíle bez učení. Večerem nás provázela velice kvalitní živá hudba, která zaplňovala celý parket nejen v klasických společenských tancích, ale i v moderní hudbě, která zněla až do konce plesu. Již proslaveným překvapením večera bylo taneční vystoupení Prdlých kostí, které sklidilo velký úspěch a hlasité ovace. Tato událost nám zúčastněným prvákům nepochybně utkvěla v paměti jako příjemně strávený večer ve společnosti přátelských lidí 2. lékařské fakulty a zajisté se všichni, včetně mě, těšíme na příští ročník.“

Jana Kopecká, studentka všeobecného lékařství, 1. roč.

„Fakultný ples je jednou z mnoha úžasných akcií usporadúvaných našou fakultou. Je to skvelá príležitosť pre dámy nahodiť sa do gala, trochu obmeniť tradičný školský outfit, príjemne sa unaviť pod dozorom svojho partnera v tanečných kolách alebo len tak nezáväzne konverzovať so svojimi známymi pri pohári vína. Taktiež musím oceniť Prdlé kosti, keďže ich vystúpenie bolo aj tento rok úplne dokonalé a dychberúce. Preto trikrát áno pre fakultný ples. Bohužiaľ plesu som sa zúčastnila po druhýkrát, preto nemôžem veľmi porovnávať minulé plesy s tohtoročným. Jediné, čo viem, je, že oba boli dostatočne skvelé na to, aby som im dala desať „protancovaných střevíců“ z desiatich!“

Danica Gemeľová, studentka všeobecného lékařství, 2. roč.

„Ples 2. LF UK si nikdy nemohu nechat ujít. Letos jsem se před plesem přidal ke svým bývalým spolužákům a na bytě dr. Balka jsme zahájili předplesovou přípravu. V dobré náladě jsme dorazili do Národního domu před desátou hodinou a jen co jsem si promluvil a zatancoval s pár lidmi, byly již tři hodiny ráno. Organizace plesu se každým rokem značně zlepšuje. Motoláci si jistě dali na přípravě velmi záležet a kromě kvalitního programu připravili i bezkonkurenční tombolu. Také se zvýšila kvalita tanečního vystoupení Prdlých kostí. Choreografie jednotlivých podčástí a jejich přechody byly výborně vymyšlené a ještě lépe odtancované. Letošní ples naší fakulty tedy hodnotím na výbornou.“

MUDr. Radovan Hudák, asistent Anatomického ústavu 2. LF

Loni bylo možné získat zdarma lístek na ples při preciznosti vyplňování ankety hodnocení studia a i letos takto získalo lístek šest studentů. Letos se objevila také jedna novinka – takzvané „zavěšené vstupenky“ (viz článek zde). Autorem nápadu je děkan prof. Komárek a na letošní ples se prodalo celkem 8 zavěšených vstupenek, které se po pečlivém uvážení rozdaly vybraným osobám. Mezi oceněnými jsou například prezidenti ASF (Asociace studentů fyzioterapie), AIMS (spolek zahraničních studentů 2. LF), IFMSA (Mezinárodní federace asociací studentů medicíny) či dobrovolníci z Dobrovolnického centra Motol. Jmenovitě to jsou:

Klára Kučerová, Anna Olšerová, Trevor Dudley, Gabriela Mlčochová, Zuzana Parolková, Zuzana MiňováJakub Tomáš.

Poděkování za celý ples patří samozřejmě nejen organizátorům z řad Motoláku nebo fakulty a sponzorům, ale také i všem těm, kteří se plesu zúčastnili. Závěrem přinášíme rozhovor s Terezou Cihlářovou, hlavní pořadatelkou plesu.

R. M.: Terko, letos je to, pokud se nepletu, podruhé, co jsi hlavním pořadatelem plesu. Změnilo se podle tebe něco oproti loňsku?

Letos to pro mě bylo určitě snazší než loni, všichni už tak nějak víme, co máme dělat. Vím, že se na všechny organizátory můžu stoprocentně spolehnout a nemusím kontrolovat každý jejich krok. Jediná nevýhoda je, že každý rok se přeci jenom očekává o trochu víc, takže jsme se snažili ten loňský ples překonat, což nebylo úplně jednoduché. Obměnili jsme účinkující, vylepšili tombolu a trochu upravili systém organizace a propagace.

R. M.: Jak se říká, „skřípalo“ něco při přípravách?

Ne, vůbec.

R. M.: Máš svůj tým, který se stará o přípravy. Jsou ti dobrou oporou?

Jak už jsem zmínila, jestli nám něco opravdu jde, tak je to vzájemná spolupráce. Chtěla bych tímto poděkovat všem, co se na organizaci podíleli (z hlavních organizátorů Martin, Vašek, Eva, Pepa a Viktor), ale také těm desítkám dalších, co přidali ruku k dílu. Vše proběhlo hladce a zatím se k nám dostaly jen pozitivní ohlasy. Tak doufáme, že si to všichni účastníci užili.

R. M.: Ples právě skončil, ale ty se určitě za chvíli začneš soustřeďovat na příští ples. Mám pravdu?

Asi nepřekvapím, když řeknu, že bych organizaci příští rok ráda „hodila“ na někoho jiného. Vzhledem k tomu, že odjíždím v srpnu na Erasmus, už určitě nebudu mít na organizaci čas, a po těch letech práce na plesu ani energii. V týmu máme spoustu šikovných lidí, takže najít nástupce nebude problém.

R. M.: Co říkáš na letošní tombolu?

Oceňuju hlavně to, že si s tím dal Martin Mikeš neuvěřitelnou práci, a my jsme mu za to všichni moc vděční. Letos bylo v tombole přes 800 cen, téměř každý si odnesl nějakou pěknou cenu a troufám si tvrdit, že takhle bohatou a propracovanou tombolu ještě žádná fakulta neměla.

R. M.: Děkuji za rozhovor!

Co říci závěrem? Ples zajisté patří k nejdůležitějším bodům života fakulty. Ten letošní byl dle mého názoru opravdu vydařený. Těšíme se na všechny zase za rok!

Za Redakci Motoláku

Adam Láznička

 

Autoři fotografií: Beatrice Bížová, Vojtěch Mucha, Mária Stratilová, Michal Štulpa a Jan Lelito

Další fotografie lze nalézt na facebookové stránce Motoláku v jednotlivých albech věnovaných letošnímu plesu.

Vytvořeno: 23. 3. 2015 / Upraveno: 28. 1. 2019 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková