Plaga chce víc pro vysoké školy a závazek pro další léta

Financování vysokého školství. Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) uvedl, že by rád viděl více peněz pro vysoké školy. Více ve zprávě ČTK.


Praha 3. června (ČTK)

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) bude při dalších jednáních o státním rozpočtu žádat, aby dokument obsahoval i závazek dostatečného zvýšení částky na platy ve školství pro rok 2020 až 2021. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes uvedl, že by rád viděl také více peněz pro vysoké školy.

Ministr chce usilovat i o více peněz pro nepedagogické pracovníky ve školství. Aby se dorovnaly jejich platy, bylo by podle něj třeba jednotek miliard korun.

„Jsem spokojen s rozpočtem na rok 2019 a chci, i když to není obvyklá praxe ministerstva financí, aby se objevily závazky vedoucí k (navýšení platů učitelů na) 45.000 korun v roce 2020 až 2021 ve střednědobém výhledu,“ konstatoval. V příštím roce rozpočet počítá s navýšením o 13,5 miliardy korun, které půjdou na platy. Plaga to vítá, ale musí podle něj být i záruka, že bude dostatek peněz i na rok 2020 a 2021.

Na slibovaný růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků by podle návrhu rozpočtu, který byl zveřejněn v pátek, mělo jít o 16,4 miliardy korun víc než letos. Návrh ale nenaplňuje například požadavky vysokých škol, které usilují o tři miliardy korun navíc proti letošku. Ministerstvo financí pro ně počítá s navýšením o 1,8 miliardy korun. Plaga počítá s tím, že bude žádat zvýšení ve druhém kole jednání o rozpočtu.

Celkově by se rozpočet školství v příštím roce mohl zvýšit o 25,6 miliardy korun. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) už dříve slíbil růst rozpočtu školství v příštím roce o 30 miliard korun, tedy o 4,4 miliardy víc než je v aktuálním návrhu. V příštím roce by se rozpočet školství mohl zvýšit na 194,7 miliardy korun. I s evropskými dotacemi by pak mohl činit 204,7 miliardy korun.

Ve svém programu se kabinet zavázal zvednout průměrný plat kantorů do roku 2021 na 46.000 korun. Loni dostávali v průměru 31.632 korun.

Vysoké školy (VŠ) by podle návrhu měly dostat o 1,2 miliardy korun méně, než jim dříve přislíbilo ministerstvo školství. Podle akademiků je pro udržení jejich konkurenceschopnosti nutný každoroční růst rozpočtu VŠ o tři miliardy korun v následujících třech letech. Chtějí, aby vláda zajistila zvýšení tarifní části platů akademických pracovníků o deset procent. Na to by podle nich bylo potřeba asi 1,7 miliardy korun. Další peníze by chtěli získat na investice a údržbu. Plaga v pátek uvedl, že navrhovaných 1,8 miliardy stačí na zabezpečení růstu platů akademiků i větší podporu společensky žádaných oborů.

Vytvořeno: 4. 6. 2018 / Upraveno: 6. 6. 2018 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.