Inappropriately high circulating and intrarenal angiotensin II levels during dietary salt loading exacerbate hypertension in Cyp1a1-Ren-2 transgenic rats.

Huskova Z, Vanourkova Z, Erbanova M, Thumova M, Opocensky M, Mullins JJ, Kramer HJ, Buergelova M, Cervenka L. J Hypertens. 2010 Mar;28(3):495–509. IF: 5.132

Zhodnocení vlivu množství soli v dietě na krevní tlak a renin-angiotensinový systém u transgenních potkanů s indukovanou hypertenzí přináší Journal of hypertension prostřednictvím tohoto článku. Zvířatům byla podávána dieta s normálním obsahem soli (0.6 % NaCl), tři různé diety s vyšším obsahem soli (2, 4 a 8 % NaCl) a u některých byl její příjem omezen (< 0.04 % NaCl). Poté byl u všech monitorován krevní tlak a hladiny angiotensinu II (ANG II). Indukce reninového genu způsobila u zvířat na dietě s normálním obsahem soli rozvinutí závažné hypertenze provázené vyššími hladinami ANG II. Nízkoslaná dieta měla protektivní efekt. Potrava s 2 a 4 % soli nezhoršila průběh hypertenze ani nezvýšila hladiny ANG II v porovnání s dietou s 0,6 % soli. Při 8 % soli v potravě již došlo k těžšímu průběhu hypertenze a zvýšení plazmatické i renální hladiny ANG II.
 
Výsledky tedy ukazují, že po indukci reninového genu u transgenních potkanů způsobuje vysoký příjem soli vzestup hladin ANG II. Ty jsou zodpovědné za rozvoj těžké hypertenze.
 
Jednoho ze spoluautorů článku, prof. MUDr. Luďka Červenky, CSc., jsme se zeptali, kterým pacientům je v dnešní době doporučována nízkoslaná dieta:
Omezení dietního příjmu soli patří mezi tzv. režimová opatření v případě nově diagnostikované primární hypertenze a dle doporuční by mělo předcházet zahájení farmakologické léčby. Avšak je si potřeba uvědomit, že v reálném životě více než 90 % dietního příjmu soli pacient nemůže ovlivnit, to bohužel za nás ovlivňuje potravinářský průmysl. A vzhledem k faktu, že „sůl chutná“, tak nám ji přidávají všichni výrobci potravin v hojném množství do všeho, co jíme. Abychom dosáhli takového omezení dietního příjmu soli v normálním životě, jako jsem navodili my v našem experimentu, tak bychom museli jíst „uvařenou rýži ve vodě, která nebyla osolena“. No a toto vydrží jíst i hodně motivovaný člověk cca 3 dny .
 
Naše studie však ukázala následující:

  1. „Bez soli není hypertenze“
  2. Renin-angiotenzinový systém (RAS) je fylogenetický systém, který nás chrání proti život ohrožujícím ztrátám „soli a vody“, ale bohužel v dnešní době, kdy žijeme v „nadbytku soli“ a v „klimatizovaných prostorách“, už jeho mírně zvýšená aktivita je schopna způsobit významný vzestup krevního tlaku a rozvoj hypertenze.
     

-mk-

Vytvořeno: 29. 11. 2010 / Upraveno: 10. 1. 2019 / prof. MUDr. Radek Špíšek, Ph.D.