Doc. Kvapil

Štítky

Doc. MUDr. Milan Kvapil, CSc., po jmenovacím řízení profesorem

Pan docent Kvapil je přednostou Interní kliniky FN Motol a předsedou České diabetologické společnosti. V letošním roce byl po obhajobě svého projektu doporučen vědeckou radou fakulty ke jmenování profesorem – řízení postupuje dále k vědecké radě UK v Praze. Začátkem června oslavil své životní jubileum.
 
Kde a kdy jste se narodil a kde jste vyrůstal?

Narodil jsem se 3. června 1956 v Praze a zde jsem vyrůstal do svých šesti let. Poté jsme se přestěhovali do Brna, kde jsem absolvoval základní školu, gymnázium a poté i lékařskou fakultu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně.
 
Absolvoval jste během studií či později nějaký dlouhodobější zahraniční pobyt?
Ani ne – mně se líbí tady v Čechách, takže jsem byl v zahraničí maximálně asi dvakrát na jeden týden v rámci diabetologie.
 
Jaká je vaše užší specializace a čemu konkrétně se v poslední době věnujete?
Víc než diabetologem se cítím být internistou, ale je pravdou, že z hlediska profilu je to hlavně diabetologie – v této oblasti mě v této chvíli nejvíce zajímají záležitosti týkající se prevence makrovaskulárních komplikací.

Učíte a zkoušíte studenty 2. LF – dal byste jim nějakou radu do začátků jejich klinické praxe?
V klinických oborech bych jim doporučil co nejvíce využít tyto dvě věci – jednak sumu znalostí, které mají z oborů teoretických a které jim pomohou mnoho věcí vysvětlit, a jednak se snažit provázat tyto teoretické znalosti s praktickými poznatky.
 
Jaké jsou vaše další profesní záměry a cíle?
Na místě přednosty Interní kliniky bych rád dokázal splnit ještě jeden velký cíl – rozvinout na této klinice dlouhodobější klinické výzkumné projekty a programy; jinými slovy pobídnout lidi, aby vytvořili týmy pracující na dlouhodobých projektech, a tak tu vzniklo několik center klinického vědeckého výzkumu na evropské úrovni.
 
Jste ženatý? Máte děti?
Mám manželku Drahomíru a dceru Elišku, která studuje na vysoké škole.
 
Co vám ve vašem volném čase nejvíce pomůže odreagovat se od práce?
Nejprve se musím dospat... Potom jsou nejpříjemnější tři činnosti: Buď nějaká četba, nebo pobyt v přírodě s nějakou sportovní činností, například plaváním, nebo projížďky na kole.
 
-kr-

Vytvořeno: 1. 12. 2006 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK