Doc. MUDr. Miroslava Horáčková, CSc.

Štítky

V březnu tohoto roku – po obhajobě své habilitační práce s názvem „Nefropatie indukované analgetiky“ – byla MUDr. Horáčková doporučena vědeckou radou 2. LF k jmenování docentkou a koncem května vyjádřil souhlas s habilitací i rektorát UK. Slavnostní akt předání jmenovacího dekretu proběhl 26. října na slavnostním shromáždění ve Velké aule Karolina.
 
Kdy a kde jste se narodila?
Narodila jsem se v roce 1951 v Praze, kde jsem vychodila základní školu i gymnázium. Medicínu jsem vystudovala na Pediatrické fakultě UK (současná 2. LF).
 
Absolvovala jste nějaký dlouhodobější studijní či pracovní pobyt v zahraničí?
Během studí a po neblaze dlouhou dobu své profesní kariéry jsem nikam vyjet nemohla. Po roce 1989 jsem pobývala a pracovala v německy hovořících zemích – ve švýcarském Sionu jsem strávila měsíc, opakovaně řadu let po sobě jsem pracovala na oddělení nefrologie, dialýzy a transplantace u profesora Heidlanda v německém Würzburgu, tři měsíce jsem strávila v rakouském Klagenfurtu na oddělení nefrologie a dialýzy.
 
Jaká je vaše současná pozice na klinice?
Pracuji v pozici vedoucího lékaře nefrologicky profilovaného lůžkového oddělení, při kterém je současně oddělení dialýzy (nemocniční hemodialýzy a peritoneální dialýzy). Spolu s kolegy zajišťujeme také velkou nefrologickou ambulanci. Do nefrologického týmu patří v současné době pět erudovaných nefrologů, dva z nich jsou profesory nefrologie, vážení nejen v rámci České republiky. Jsem velmi ráda, že motolská nefrologie může využívat klinických a vědeckých zkušeností profesora Schücka a profesora Matoušovice.

 
Kolik času věnujete svému dalšímu lékařskému vzdělávání?
V podstatě všechen volný čas s výjimkou některých víkendů; rozhodně však každý den večer. Moje pracovní vytížení mnohonásobně přesahuje úvazek, který s fakultní nemocnicí mám. V běžném pracovním dnu si nemohu sednout a zpracovávat literární rešerše nebo psát články... všechno dělám ve svém volném čase. Snažím se prezentovat motolskou nefrologii. Jsem spoluautorem obou dvou v posledním roce vydaných monografií věnovaných nefrologii, s kolegy připravujeme skripta z nefrologie, v nedávné minulosti vyšly dvě monografie, jejichž jsem jediným autorem nebo hlavním spoluautorem.
 

 
Prozradíte něco o své rodině?
Jsem vdaná a mám dvě dospělé děti. Můj syn je absolventem konzervatoře v oboru operní zpěv, bohužel se však klasické hudbě nevěnuje. Živí se jako producent v oblasti populární hudby. Moje dcera je absolventkou filozofické fakulty v oboru psychologie a sociální práce. V současné době pracuje v Izraeli.
 
Jak byste strávila svůj ideální volný den?
Protože jsem na svoje děti neměla moc času, vynahrazuji si to se svou jeden a půlroční vnučkou, s kterou trávím každou volnou chvilku.
 
Děkuji vám za rozhovor!
-kr-
Foto: V. Stárek, Fotolaboratoř

Vytvořeno: 1. 12. 2006 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK