Doc. Tláskal

Štítky

Doc. MUDr. Tomáš Tláskal, CSc., po jmenovacím řízení profesorem

21. 2. 2006 VR 2. LF doporučila jmenovat doc. Tláskala profesorem v oboru chirurgie a postoupila řízení rektorátu UK. Název inaugurační přednášky: „Chirurgické řešení syndromu hypoplazie levé komory srdeční.“
 
Kde jste se narodil?

Narodil jsem v roce 1950 v Praze.
 
Kdy a jakou fakultu jste absolvoval?
Absolvoval jsem 2. LF v roce 1974, ale tenkrát se jmenovala Fakulta dětského lékařství.
 
Strávil jste nějakou část svého profesního života v zahraničí? Kde?
Pracoval jsem v letech 1987–88 na Kubě jako „zahraniční expert“ – kardiochirurg ve Fakultní dětské nemocnici v Havaně, kde bylo založeno Dětské kardiocentrum po vzoru našeho kardiocentra. Já jsem pomáhal zavádět některé kardiochirurgické operace u malých dětí. Absolvoval jsem také několik studijních pobytů v USA a ve Francii.
 
Jaká je vaše současná profesní pozice?
Od roku 2004 jsem primářem kardiochirurgického oddělení Dětského kardiocentra FN v Motole.
 
Na co se v rámci vašeho oboru specializujete?
V Dětském kardiocentru operujeme děti s vrozenou srdeční vadou ve věku od narození do dospělosti. Já provádím většinou nejsložitější operace u novorozenců, dále reoperace a operace komplexních srdečních vad.

Jakou část své práce věnujete výuce a co vám to přináší?
Velice rád pracuji se studenty. Vítám, když studenti mají skutečný zájem o kardiochirurgii a mají zájem chodit k nám na operační sál sledovat operaci, případně, když se chtějí umýt k operaci. V rámci přednášek z dětské chirurgie máme také blok přednášek věnovaný kardiochirurgii.
 
Co považujete za svůj největší profesní úspěch?
To je těžko říct... Provedl jsem řadu operací složitých vrozených srdečních vad jako první v České republice. V posledních šesti letech jsme dosáhli mimořádně dobrých výsledků, kdy se nám podařilo snížit operační úmrtnost na jedno procento. To jsou výsledky srovnatelné se špičkovými světovými pracovišti. Ale to samozřejmě není zdaleka jenom můj úspěch, to je úspěch celého pracoviště. Pak v současné době probíhá mé řízení k jmenování profesorem, což určitě považuji za velký osobní úspěch.
 
Prozradíte něco o své rodině?
Samozřejmě. Manželka je praktická lékařka. Dcera loni promovala na 2. LF, v současné době pracuje v nemocnici na interně a v budoucnu bude pravděpodobně praktickou lékařkou.
 
Jak rád trávíte volný čas?
Mám rád výtvarné umění a přírodu. Nejraději ale cestuji. Moc hezký byl pobyt na Kubě a krásné turistické zážitky mám zvláště z dovolené v Austrálii a ve Spojených státech.
 
Děkuji za rozhovor.
-jr-

Vytvořeno: 1. 12. 2006 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK